A fintech nem pusztán technológiai innovációk sora a pénzmozgásban, a pénzügyi szektor különféle szolgáltatási területein, hanem  a pénzügyek legújabb, digitális generációja, mely kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságossá teszi a gazdaságot.
jacint.biro

jacint.biro

november 26, 2019

0 hozzászólás

A fintech nem pusztán technológiai innovációk sora a pénzmozgásban, a pénzügyi szektor különféle szolgáltatási területein, hanem  a pénzügyek legújabb, digitális generációja, mely kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságossá teszi a gazdaságot.

Az elnevezés az angol „financial technology” rövidítése, szó szerinti fordítása: pénzügyi technológia. Ez lehet új szoftveralkalmazás, informatikai rendszer, ami eltér a hagyományos, zömében papíralapú, nagy élőmunka-igényű banki műveletektől. Fintech cégek azonban nemcsak bankok lehetnek – idesorolható minden olyan innovatív pénzügyi szolgáltatást végző cég, hitelközvetítő, kártyatársaság stb., amely egyszerű, de az ügyfeleknek kivételesen jó élményt nyújtó digitális szolgáltatást végez, mellyel időt és költséget takaríthatnak meg.

 

 A Fintech cégek között sok startup is található

 A hazai és a nemzetközi startupvilágban külön kategóriát alkotnak a fintech alkalmazásokat, megoldásokat fejlesztők. Számos bank és pénzintézet, pénzügyi szervezet is támogatja őket, hiszen egy lépéssel járni a konkurencia előtt rendkívül sokat jelenthet a gyorsan változó piacon.

 

A startup cégek példátlan mértékben felpezsdítik a pénzügyi termékek és szolgáltatások piacát azzal, hogy olyan valós (akár kimondatlan) igényeket ismernek fel, amivel előnyösebben, gyorsabban, biztonságosabban tudják kiszolgálni az ügyfeleket.

Automatizált ügyintézések, mobilapplikációk, többfunkciós bankkártyák, éjjel-nappal igényelhető gyorskölcsönök, bármikor online megköthető és kifizethető biztosítások – ezek manapság már életünk szerves részei, holott tíz-tizenöt  éve még lehetetlennek tartották volna őket. 

A digitális forradalom a mindennapi viselkedés megváltozásával járt, és azok a pénzügyi cégek tudnak talpon maradni, akik képesek megszólítani a fiatalabb generációt, illetve átszoktatni az idősebb, még nem „digitális bennszülötteket” is ezekre a felületekre.

A szolgáltatásokat 0-24 órában működő digitális infrastruktúra adja, melynek üzemeltetése olcsóbb, mint több műszakban embereket, banki alkalmazottakat fizetni. Ezért a jól gépesíthető banki szolgáltatások olcsóbbak, vagy hamarosan olcsóbbak lesznek.

 

Fintech innovációk az alábbi pénzügyi terüeleteken nőttek dimamikusan

  • Online hitelközvetítés
  • Biztosításközvetítés
  • Digitális fizetési módok
  • Pénzküldések
  • Digitális bankolás
  • Befektetési szolgáltatások
  • Közösségi hitelezés, illetve tőkefinanszírozás

 

A lehetőségek meglátása és megragadása – ez a fintech startupok lényege

A fintech nem pusztán digitalizált felületen zajló pénzügyeket jelent, jóval több annál. A gyorsaság, pontosság és biztonság együttesét jelenti olyan szolgáltatásokban, amelyek az ügyfél viselkedésével és elvárásaival képeznek magas színvonalú egységet.

 

A bank fintech olvasatban már jóval több, mint egy intézmény, amelynek fiókjai vannak – inkább már olyan pénzügyi szolgáltatási rendszer, amelynek egyre kevésbé eleme a személyes találkozás, mondjuk, a hitelügyintézőnkkel. A szolgáltatások fő pillérei a mobilos vagy netbanki felületek, pénzügyi algoritmusok, alkalmazások és a mögöttük álló digitális technológia. 

A hazai fintech startupok közül kiemelkedik az online hitelközvetítést, a gyors személyi hiteleket kínáló Instacash

Alig egy éve működik, de már 4 nagy pénzintézet hiteltermékeit kínálja, melyeket a nap 24 órájában, bárhol és bármikor meg lehet kapni. Az online hitelkalkulátoruk segítségével az ügyfél egyetlen felületen azonos sarokszámok alapján kaphat képet az aktuális személyikölcsön-kínálatról – a cég ezzel leveszi válláról a keresgélés és a nem azonos adatok nyomán való számolgatás terheit. Miért fontos ez? Mert az ügyfél újra visszakapja az irányítást a pénzügyei felett, újra embernek érezheti magát, akinek igenis számít a véleménye, számítanak az igényei. 

 

Az Instacash a használhatóságra, az ergonomikus felület kialakítására is nagy hangsúlyt helyez – könnyen kezelhető, világos és áttekinthető üzeneteivel azok is boldogulnak, akik nem igazodnak ki teljesen a digitális világban. Szükség is ven erre, hiszen személyi kölcsönt szinte minden korosztály keres, minden élethelyzetben.

A jó kölcsön megtalálásában forradalmi újításokkal és ügyfélbarát felülettel működik közre az Instacash.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről