Összeszedtük és beadtuk az összes szükséges dokumentumot, a feltételeknek megfeleltünk a bank mégis elutasította a babaváró hitel igénylését.  Igen, sajnos ez megtörténhet, de van megoldás: mutatjuk mi a teendő, ha elsőre nem hagyták jóvá a hiteligénylésetek.
jacint.biro

jacint.biro

december 15, 2019

0 hozzászólás

Összeszedtük és beadtuk az összes szükséges dokumentumot, a feltételeknek megfeleltünk a bank mégis elutasította a babaváró hitel igénylését.  Igen, sajnos ez megtörténhet, de van megoldás: mutatjuk mi a teendő, ha elsőre nem hagyták jóvá a hiteligénylésetek.

Hogyan bírálják a babaváró hitelt?

Az igénylőknek két oldalról is meg kell felelni:

  1. A rendeletben szereplő feltételeknek

Azt, hogy minden kritériumnak megfelelünk -e egyszerűen megállapíthatjuk, egy űrlap kitöltésével. Igennel és nemmel tudunk válaszolni a feltett kérdésekre, amelyek megválaszolása után máris látjuk, hogy jogosultak vagyunk-e a babaváró támogatás igénylésére.

      2. A banki hitelbírálatnak

Második körben már a bank kezében a döntés joga. A rendelet alapján a bank belső szabályzata alapján zajlik tovább a bírálat, ami számunkra már egy kevésbé átlátható folyamat. Azt tudjuk, hogy mire van részünkről szükség a támogatás bírálatakor, de hogy mi történik ennek során, azt már nem látjuk. Végül két kiemenetele lehet a bírálatnak, vagy kapunk egy pozitív választ, vagy negatív nemet, melyet a banknak nem kell megindokolni a számunkra.

Negatív választ hiányzó dokumentumok esetében nem kaphatunk, hiszen ilyenkor a bank hiánypótlást fog kérni tőlünk. Ebben az esetben csak pótolni kell a hiányzó dokumentumokat és megvárni a bírálat eredményét, ami kicsit tovább tarthat, hiszen a hiánypótlás időszaka nem tartozik bele a 10 napos határidőbe, amit a rendelet szerint a banknak tartania kell.

A probléma az, ha nem tudjuk miért kaptuk az elutasítást

A bank az hiteligénylés elutasítását nem köteles megindokolni. Érdeklődhetünk telefonon, de akár személyesen is, viszont így sem biztos, hogy választ kapunk. Az ügyfélszolgálatos munkatárs ugyanis legtöbb esetben szintén cask a végleges döntéssel találkozik, hiába ő áll kapcsolatban az igénylővel.

A babaváró hitelnek több buktatója lehet, így az igénylők legfeljebb találgatni tudnak miért kaptak elutasítást. Itt a leggyakoribb okok, amiért elutasíthatják hiteligénylésünket:

      1.Túl magas a havi törlesztő a jövedelmünkhöz képest

A bankok maguk határozzák meg a havi nettó jövedelem minimális összegét, amit a párnak együttesen kell igazolnia. A babaváró hitel igényléséhez ez az összeg kb. 100 000 és 180 000 ft között mozog. A havi törlesztendő összeg legfeljebb a jövedelmünk 50 százalékát teheti ki, de ennél szigorúbb szabályokkal is találkozhatunk.

A törlesztő mellett vannak más havi fix és változó megélhetési kiadások is, amivel a banknak számolni kell. Ha a bank szerint a havi törlesztőrészlet már nem fér bele a kiadásainkba, akkor elutasíthatja a kérelmünket. A bank arra is gondol, tudunk e majd fizetni ha elveszítjük a kamattámogatást, hiszen ilyen esetben a rendeletben szereplő maximalizált 50 000 ft-os törlesztőrészlet helyett, már a kamattal terhelt összeget kell fizetni.

Tipp: Egy bank negatív válasza után, próbálkozhatunk más hitelintézetnél is az igényléssel.

  1. A házaspár jövedelme nem állandó, nem fix

Az összjövedelem nem biztosíték. Fontos, hogy legalább a pár egyike rendelkezzen állandó munkaviszonyból származó vagy vállalkozói jövedelemmel. A másodlagos jövedelem mint pl. GYES,GYED, családi pótlék nem elég.

Tipp: Pozitív hitelbírálatra egy banknál sem számíthatunk, ha a pár egyik tagjának sincs havi fix jövedelme. A munkaviszony önmagában nem elég, fontos az is, hogy se próbaidőben ne legyünk, se a felmondási időnket ne töltsük. Minimálisan 3 hónapot el kell töltenünk az új munkahelyünkön.

    3.Több hitele is van a házaspárnak

Ha a babaváró hitel mellett más kölcsönt is fizet a pár számolni kell. Az elutasítás oka ugyanis lehet az is, hogy a két hitel összege már túl magas lenne  a jövedelemhez képest. A JTM-be bele kell férni a törlesztőrészletnek. 

Tipp: Megoldás lehet a hitelkiváltás is.

  1. Gond van a munkáltatóval

Olyan eset is előfordulhat, hogy bár az igénylő pár minden feltételnek megfelel, de a munkáltató végett utasítják őket el. Ennek oka lehet, hogy a munkáltató vállalkozásnak köztartozása van vagy már felszámolás alatt áll. Ebben az esetben nem biztosított a hosszú távú jövedelem, és ez less az elutasítás oka.

Tipp: Ha a vállalkozás, ahol dolgozunk nem stabil hátterű, érdemes új munkahely után nézni.

  1. Nem megfelelő a munkaszerződés

Igen, ahhoz hogy a párok sikeresen megkapják a hitelt, határozatlan idejű szerződéssel kell hogy dolgozzanak a munkahelyükön. A bank oldaláról nézve  nem biztos, hogy hosszú távon lesz a párnak elég jövedelme.

Tipp: Amennyiben megoldható a munkavállalói szerződést határozatlan idejűre módosítani meg kell tenni, de egy szándéknyilatkozat is elegendő lehet a munkáltató részéről, amelyben nyilatkozik arról, hogy a jövőben szeretné a szerződést meghosszabbítani.

 

Ha KHR miatt utasítanak el, azt tudni fogjátok

A negatív KHR lista kizáró ok lehet, de erről értesítik a párt. Ebben az esetben a megoldás csak az lehet, ha a tartozást kiegyenlítitek minél hamarabb és ezzel átkerültök a passzív KHR listára. Passzív KHR listások már igényelhető a hitel a rendelet szerint, a kérdés már csak az a bankok mennyire vállalják a kockázatot.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről