A bankszámlakivonat fogalma A törvényi megfogalmazás szerint: “A bankszámla a bank által az ügyfelei részére vezetett nyilvántartás, amelynek segítségével a bank kezeli az ügyfél nála elhelyezett pénzét, fogadja és teljesíti az ügyfél fizetési megbízásait, valamint fogadja és jóváírja az ügyfél számára érkezett összegeket. A rendszeresen küldött bankszámlakivonaton a bank “elszámol”…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

október 24, 2022

0 hozzászólás

A bankszámlakivonat fogalma

A törvényi megfogalmazás szerint: “A bankszámla a bank által az ügyfelei részére vezetett nyilvántartás, amelynek segítségével a bank kezeli az ügyfél nála elhelyezett pénzét, fogadja és teljesíti az ügyfél fizetési megbízásait, valamint fogadja és jóváírja az ügyfél számára érkezett összegeket. A rendszeresen küldött bankszámlakivonaton a bank “elszámol” az ügyféllel az általa a bankszámlán lebonyolított pénzügyi műveletekről.”

Röviden összefoglalva tehát olyan dokumentumról beszélünk, amelyen látni lehet a bevételek és kiadások mozgását, amelyek egy adott időszakban a bankszámlán történtek. A bank ezt ügyfelei számára elektronikus vagy postai úton is megküldheti.

Milyen adatokat tartalmaz?

 • A kibocsátás dátumát: vagyis a bankszámlakivonat kiállításának dátuma, mely egy adott időintervallum adatait tartalmazza, jellemzően 1 hónap pénzforgalma.
 • A tulajdonos nevét és adatait: itt látható melyik bankszámlára vonatkozik a dokumentum, a nevek vagy bankszámlaszám alapján beazonosítva.
 • A fiók kódját: másnéven a számlakód/fiókkód/IBAN kód.
 • A tranzakciók időpontjait, tételeit: itt lehet látni a fizetéseket, utalásokat, minden oldalról. Tehát egyaránt feltüntetik a beérkezett összegeket, de az általunk indított fizetéseket-költéseket is. Azt a tranzakciót, amikor mi kapunk pénzt, jóváírásnak hívják, amikor mi fizetünk, azt terhelésnek.
 • A tranzakció értéknapját: az, amit a kamatszámítás szempontjából figyelembe vesznek. Röviden tehát a művelet hatályba lépésének dátumát jelöli.
 • Könyvelési napját: amikor a bejövő pénz megjelenik a számlán, vagy amikor a kifizetett összeget levonják a számlánkról. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy azon a napon fizettünk a kártyánkkal. Sőt, sokszor a valós fizetés után csak napokkal fogja a bank lekönyvelni a fizetést, addig csak zárolja az összeget.
 • A tranzakció összegét: a bank által felszámolt fizetendő pénz a műveletek teljesítéséért.
 • Számlaegyenleget: ez mutatja meg az aktuális pénzösszeget, amelyet még felhasználhatunk. Fontos megjegyezni, hogy a nyitó egyenleg az a pénzmennyiség, ami az időszak elején volt a birtokunkban, a záró egyenleg pedig az, ami a végén.

Mire való a bankszámlakivonat?

A bankszámlakivonat felesleges dokumentumnak tűnhet, azonban igen is hasznos dolog, hiszen segítségével könnyen kézben tarthatunk mindent.

A bankszámlakivonat előnyei:

 • Minden pénzmozgás látszik, így kontrollálni tudjuk költéseinket, ami segíthet a takarékoskodásban. Esetleges hibákra is fény derülhet, akár idegen – általunk nem ismert/indított tranzakciók észrevételével. A bankszámlakivonat áttanulmányozásával nem szükséges fejben tartanunk minden folyamatot, kiadást, hiszen a dokumentumon feketén-fehéren látható.
 • Igazolásként szolgálhat sok helyzetben, ezek között is a legjelentősebb talán a hiteligénylés folyamatában betöltött szerepe.
 • Általa könnyedén megbizonyosodhatunk a várt bevételek megérkezéséről, utalásainkról, kötelező kifizetéseink teljesítéséről.
 • A könyvelés gyorsabb lesz. Nem kell mindent külön keresgélni, az adott számlához tartozóan a számlakivonaton minden látható.

Hogyan lehet a bankszámlakivonatot kikérni?

Régebben jellemzőbb volt, hogy a bankok minden hónapban kiküldték az aktuális bankszámlakivonatot, ez azonban elavulttá vált. A világ ugyanis hihetetlen módon automatizálódott, amelynek köszönhetően az ügyintézés, dokumentációk, és tulajdonképpen rengeteg szolgáltatás is elérhetővé vált online. Nem utolsó szempontként pedig azt is meg kell említenünk, hogy sokkal környezetbarátabb az elektronikus megoldás.

Napjainkban az egyik legegyszerűbb folyamattá vált. Bankfiókból is kikérhetjük, de lehetőségünk van mobilapplikáción, netbankon keresztül is letölteni. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb bank már sokkal inkább preferálja az elektronikus bankszámlakivonatos megoldást, mint a papír alapút, hiszen a bankok abszolút beilleszkedtek a digitális világba. Ilyen az online hiteligénylés lehetősége is, például: instacash.hu/gyorskolcson/

Mit kér minden bank hiteligénylésnél?

A bankok többsége elvárja, hogy legyen bankszámlánk, és hogy legalább 3 havi bankszámlakivonatot mutassunk be az igényléshez. Erre nemcsak azért van szükség, hogy igazoljuk a rendszeres jövedelmünket, hanem azért is, hogy a bank lássa: a bevételeink és a kiadásaink aránya lehetővé teszi, hogy bevállaljuk a hitel törlesztőrészletét. Néhány esetben a bankok kivételt tesznek, ami azt jelenti, hogy nem kötelező a bankszámlakivonat. Sok esetben, alkalmazotti pozíció esetén bekérhet a bank 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolást, vállalkozók esetében pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított jövedelemigazolást.

Ezekről az információkról mindenképp fontos az adott bank oldalán tájékozódni, hiszen a pénzügyi intézmények eltérő feltételekkel nyújtanak segítséget.

Elektronikus bankszámlakivonat

A XXI. században a hivatalos dokumentumok is teljesértékű iratnak számítanak, azonban a pénzintézetek komoly feltételeket, és szabályokat alkottak például a hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot illetően.

Az elektronikus banki kivonat fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus adat formájában bocsátható ki. Az elektronikus aláírásnak minden esetben alkalmasnak kell lennie az aláíró azonosítására. Ezeket a digitális dokumentumokat a bank a vonatkozó jogszabály szerint tárolja és teszi elérhetővé. Az ügyfél a hitelesített bizonylatot saját adathordozójára, rendszerébe korlátozás nélkül mentheti, és tárolhatja is. Kötelező alkalmazni időbélyegzőt a hitelesítéshez, amely biztosítja, hogy a dokumentum a bélyegző időpontjában abban a formájában létezett, érvényes volt. További digitális, online szolgáltatásokról oldalunkon tájékozódhat: instacash.hu/

Mi okozhat nehézséget?

Egy embernek nem csak egy számlája lehet. Lehet bankszámlája, megtakarítási számlája, valamint másik banknál is vezethet számlát ugyanaz a személy. Ezzel együtt fontos azt is tudnunk, hogy ilyen esetekben mindhez külön bankszámlakivonat tartozik, hiszen eltérő forgalom bonyolódik rajta. A tárolásnál éppen ezért érdemes nekik külön mappákat létrehozni, akár papír formátumban kapjuk a kivonatot, akár digitálisan, az esetleges félreértések elkerülése miatt.

Mit érdemes tehát tudni a bankszámlakivonatról?

A bankszámlakivonaton egy időszak összes pénzmozgásának szerepelnie kell. Tehát a kivonaton annak kell látszódnia, hogy egy időszak alatt kik és mennyi pénzt fizettek nekünk, illetve kaptak tőlünk. Ebből az is következik, hogy a záróegyenleget megkapjuk a nyitóegyenlegből és a tranzakciókból. Ugyanakkor a számlakivonat nem csak nekünk ad hiteles információt a pénzügyi helyzetünkről, hanem esetleg egy olyan banknak is, akivel nem álltunk még kapcsolatban. Nagy általánosságban hitelfelvételnél szoktak kérni számlakivonatot, amely alapján a bankok tudják szűrni, hogy érdemes-e az adott személy hitelezésre, megéri-e nekik kockáztatni a bevételek és költések alapján. Például egyik ilyen kizáró ok és szempont szokott lenni a jelentős mennyiségű szerencsejátékból származó tranzakciók feltűnése vagy az elfogadottnál több fedezethiány a bankszámlakivonatokon.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről