Jelentős változások mentek végbe január 1-jével, például: nőtt a THM plafon, kivezették a hitelmoratóriumot és 3 kamatstop érvényes június végéig. Nézzük azonban, mit jelentenek ezek a gyakorlatban. Kamatemelések éve 2022 A tavalyi évben az alapkamat és az irányadó kamat is rekordszinteket ért el. Novemberig minden hónapban legalább egyszer, de volt…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

február 24, 2023

0 hozzászólás

Jelentős változások mentek végbe január 1-jével, például: nőtt a THM plafon, kivezették a hitelmoratóriumot és 3 kamatstop érvényes június végéig. Nézzük azonban, mit jelentenek ezek a gyakorlatban.

Kamatemelések éve 2022

A tavalyi évben az alapkamat és az irányadó kamat is rekordszinteket ért el. Novemberig minden hónapban legalább egyszer, de volt olyan pénzintézet, ahol kétszer is hozzányúltak a hitelek kamataihoz. Jelentősebb változások a jelzálogot illetően mentek végbe, de a módosítások, emelések mindenhol érzékelhetőek voltak. Az enyhülés pedig csak decemberben jött el.

Lassulás a személyi hitelek kamatváltozásánál

Ősszel minden banknál nagy volt a mozgás a hitelek tekintetében. Októberben mindegyik pénzintézet hozzányúlt a hitelek kamataihoz, de azóta nem tapasztalható jelentősebb módosítás a nagyon népszerű személyi kölcsönt illetően sem. 5 bank ajánlatát percek alatt itt tudja összehasonlítani: instacash.hu/hitelkalkulator/

THM plafon emelkedése

A személyi kölcsönöknél a maximális thm (Teljes Hiteldíjmutató) 2023. január 1-jétől 29,9%-ról 37%-ra emelkedett. Az új plafonérték szerint az áruhiteleknél és hitelkártyáknál pedig az 52%-ot is elérheti a THM. Ezek a maximumok a jegybanki alapkamathoz vannak kötve, és 2023. június 30-ig vannak érvényben.

Kamatstop 2023. június 30-ig

A 2022. januárjától életbelépő kamatplafon a változó kamatozású, referenciakamathoz kötött lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik, amely a törlesztőrészletek drágulását gátolja meg egy szint felett. November óta a nem kamattámogatott lakáshitelekre, a 3, 4, és 5 éves kamatperiódusú kölcsönökre is kiterjesztették.

A kis- és középvállalatok esetében is június 30-ig él a kamatstop az általuk felvett hiteleknél. 2023. január 1-jétől pedig a szabadfelhasználású diákhiteleknél is bevezetik a kamatstopot, amely 4,99%-os határt szab az ilyen kölcsönökre.

Hitelmoratórium kivezetése

2020 márciusában vezették be a hiteltörlesztési moratóriumot, melyet 2023. január 1-jével megszüntettek. Idéntől tehát minden magánszemélynek és vállalkozásnak is fizetnie kell a törlesztőrészletét, akik eddig igénybevették a felfüggesztést. A hitelmoratóriumot igénybevevők körének nem növekedhet a törlesztőrészlete, ez azonban nem azt jelenti, hogy a felhalmozott költségeket nem kell kifizetniük az adósoknak. Általánosságban ez a futamidő meghosszabbításával történik, a többletköltségek kifizetéséhez szükséges idővel emelkedik a törlesztési idő.

Az adósok, akik a hitelmoratóriumot igénybe vették, ettől függetlenül viszont tapasztalhatnak törlesztőrészlet emelkedést, ugyanis, ha a moratórium alatt volt kamatforduló, akkor a kamatstop által megengedett mértékig megnő a hitelük kamata, és ebből következően a havi törlesztőrészletük összege is.

Bár az általános törlesztési moratórium 2021. október végéig tartott, 2021 novemberétől azonban továbbra is élhettek a lehetőséggel a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, valamint azok is kérhették a törlesztés felfüggesztését, akiknek a járvány hatására a jövedelmük csökkent. Az aszálykárosult agrártermelők számára is hirdettek moratóriumot 2022 őszén, amely egészen 2023. december 31-ig elérhető a jogosultak számára.

Elérhető családtámogatások 2023

Kormányrendelet alapján a Babaváró hitel és a Falusi CSOK is igénybevehető egészen 2024 december 31-ig és a feltételek sem változtak.

A Babaváró hitel esetében továbbra is 10 Millió Ft kamatmentes kölcsön igényelhető legalább 1 gyermek születésével. Több gyermek vállalásával pedig a hitel egy részét, vagy akár egészét is átvállalhatja az állam, így a hitel támogatássá válik.

A Falusi CSOK igénylésével továbbra is a kistelepüléseken lehet lakást, házat vásárolni, vagy korszerűsíteni, legfeljebb 10 Millió Ft államitámogatás erejéig. A Falusi CSOK-ban meghatározott települések listája az előző évhez képest rövidebb lett, idén 2630 faluban elérhető a támogatás.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) továbbra is igénybevehető, hiszen a kormány ennek a támogatási formának nem is szabott határidőt. A támogatások kiegészítésére személyi kölcsön formájában itt lehet lehetőségekről olvasni: instacash.hu

Változások a gépjárművásárlási kedvezménynél és az otthonfelújítást illetően

A nagycsaládos autóvásárlási kedvezményt és az otthonfelújítási támogatást januártól már kivezették, nem igényelhető. Az autóvásárlás esetében viszont, aki december 31-ig igényelte és meg is kapta, lehetőség van 2023. december 31-ig lízingelni vagy vásárolni gépjárművet a támogatás keretét felhasználva. Az otthonfelújítási támogatást méltányossági alapon március 31-ig lehet igényelni a gyermekvállalás körülményeire való tekintettel, valamint napkollektor és napelemes beruházások kapcsán.

SZJA mentesség és diákhitel tartozás elengedése

2023-tól bővül a körük azoknak, akiknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Eddig a 25 év alattiak és a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák élveztek mentességet, viszont januártól azok a 30 év alatti nők is megkapják ezt a kedvezményt, akik gyermeket vállalnak. Érvényesíthető a mentesség a saját és az örökbefogadott gyermekekre egyaránt.

Eddig a diákhitel tartozás elengedéséhez több gyermeket kellett vállalni, az új szabály szerint viszont azoknak a nőknek is elengedik a törlesztést, akik 30 év alatt vállalnak legalább 1 gyermeket legkésőbb a diploma megszerzését követő két éven belül. Az alábbi kedvezménnyekkel továbbra is élhetnek a diákhitelesek:

  • kérhető a törlesztés szüneteltetése gyermek születése esetén;
  • 2 gyermek születésével a tartozás felét elengedik;
  • 3 gyermek után az egész tartozást elengedik. Több szerződés esetén viszont csak az egyiknél.

A minimálbér és a garantált bérminimum

2023. január 1-től a bruttó minimálbér 232.000 Ft, a garantált bérminimum pedig 296.400 Ft-ra emelkedik. A tavalyi összeghez képest ez 16 és 14%-os növekedést jelent. Hozzávetőlegesen közvetlenül ez 1 Millió dolgozót érint, közvetve pedig ennél is többet, hiszen a minimálbérhez kötött juttatások és járadékok is emelkednek ezzel párhuzamosan. Január 1-től így növekedett a GYED, a GYOD, a diplomás GYED, az álláskeresési járadék és a táppénz összege is.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről