A Széchenyi hitel lassan 20 éve segíti a magyar kis – és középvállalkozásokat. A kezdeményezés célja már a kezdetekkor is az volt, hogy a kisvállalkozások fejlődésének elősegítésével fejlesszék a gazdaságot. Jelen helyzetben ez talán még fontosabb, mint bármikor korábban. A koronavírus miatt rengeteg kisvállalkozás került igen nehéz helyzetbe, nekik jelenthet…
Nagy József

Nagy József

március 30, 2022

0 hozzászólás

A Széchenyi hitel lassan 20 éve segíti a magyar kis – és középvállalkozásokat. A kezdeményezés célja már a kezdetekkor is az volt, hogy a kisvállalkozások fejlődésének elősegítésével fejlesszék a gazdaságot. Jelen helyzetben ez talán még fontosabb, mint bármikor korábban. A koronavírus miatt rengeteg kisvállalkozás került igen nehéz helyzetbe, nekik jelenthet megoldást a Széchenyi hitel, melyet 2021. júliusától átszerveztek és bővíttetek is. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan alakultak át a Széchenyi hitelek, mivel bővült a paletta, valamint azt is, hogyan igényelhetők az egyes kölcsönök.

Széchenyi hitel

A Széchenyi hitel program története

A Széchenyi kártyát 2002-ben hívta életre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A hitel koordinálására megalapították a KAVOSZ Zrt.-t, ami a mai napig felel a Széchenyi kártya programért. A legelső hitel a Széchenyi folyószámlahitel volt, melyet kezdetben 5 millió forint értékben lehetett igényelni, majd ez az összeg megnőtt először 10, mostanra pedig 25 millió forintra. Az állam a kezdetektől a program mellé állt, amelynek eredményeként kezességvállalással és állami kamattámogatással is segítette a kisvállalkozásokat.

A program közel 20 éves fennállása óta többször megújult alkalmazkodva az éppen aktuális gazdasági helyzethez. Ennek megfelelően 2021. júliusától új konstrukciók érhetők el a Széchenyi hitelek között. Az Újraindítási Program, azaz a GO! célja az, hogy a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került mikro -, kis – és középvállalkozások a gazdaság vérkeringésébe visszakerülve talpra tudjanak állni. Ehhez a következő lehetőségek közül választhatnak:

 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
 • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!
 • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
 • Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Széchenyi Lízing GO!

 

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!

Az új Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! olyan szabad felhasználású folyószámlahitel, amely az átmeneti likviditási problémák esetén nyújthat támogatást, hiszen a napi működési költségek finanszírozhatók belőle. Nagy előnye, hogy igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, hiszen a biztosíték a Garantiqa Zrt. és a feltételeknek megfelelő magánszemély készfizető kezességvállalása. A gyors és egyszerű hitelbírálatnak köszönhetően könnyedén juthatsz akár 100 millió forintos hitelkerethez szükség esetén.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! ugyanúgy működik, mint bármely folyószámlahitel, azaz a teljes összeg újból felhasználható a feltöltést követően. A használatot egyszerűsíti, hogy a hitel bankkártyával is hozzáférhető. A hitelt 2 évre igényelheted, a futamidő lejártakor pedig egy összegben kell törleszteni. Az állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatásnak köszönhetően csupán évi fix 0,1%-os kamat terheli a hitelt, ezért igazán kedvező konstrukciónak számít.

A hitelt minden olyan kis – és középvállalkozás igényelheti, amelynek nincs köztartozása, valamint megfelel a Széchenyi hitelprogram egyéb feltételeinek. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! kizárólag a KAVOSZ Zrt. regisztráló Irodahálózatában igényelhető.

 

Széchenyi Likviditási Hitel GO!

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! olyan szabad felhasználású forgóeszközhitel, amely a vállalkozás működéséhez kapcsolódó kiadásokra fordítható mindenféle megkötés nélkül. Ennek értelmében finanszírozhatod belőle a készletek beszerzését, de minden egyén olyan szolgáltatást is, amely a vállalkozás mindennapi működéséhez szükséges (pl.: csomagolás, szállítás, raktározás, stb.).

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! igényléséhez sem szükséges ingatlanfedezet, ugyanis ebben az esetben is a Garantiqa Zrt. és a feltételeknek megfelelő magánszemély vállal kezességet. A hitel minden olyan kkv számára hozzáférhető, akinek nincs köztartozása, és megfelel az előírásoknak. A likviditási hitel már az ország 200 pontján elérhető, a gyors és egyszerűsített a hitelbírálatnak köszönhetően pedig könnyen igényelhető.

A Széchenyi Likviditási Hitel GO! is államilag támogatott, aminek köszönhetően nem terheli kezelési költség, a kamat pedig igen kedvező évi fix 0,2%. Az igényelhető hitelösszeg akár 250 millió forint is lehet, a futamidő pedig legfeljebb 3 év. A hitel törlesztésének megkezdésére a maximum 9 hónapos türelmi idő után kerül sor havonta azonos összegű törlesztőrészletek formájában.

 

Széchenyi Beruházási Hitel GO!

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! beruházások finanszírozását, azaz a vállalkozás fejlesztését és növekedését teszi lehetővé. A beruházási hitel nagyon széles körben felhasználható, így például fordítható ingatlanvásárlásra, építésre, fejlesztésre, új – vagy használt gépek és berendezések beszerzésére, sőt, akár még üzletrész megvásárlására is. Ebből is kitűnik, hogy a hitel célja egyértelműen a vállalkozás fellendítése.

A fenti célokat teszi lehetővé az is, hogy a Széchenyi Beruházási Hitel GO! maximális hitelösszege akár 1 milliárd forint is lehet, a futamidő ehhez mérten pedig 10 év. Fontos azonban megjegyezni, hogy a beruházási hitel önerő nélkül nem igényelhető. Az önerő mértéke a beruházás tervezett költségének minimum 10%-a. Ezzel az összeggel rendelkezned kell abban az esetben, ha a hitel adta lehetőségekkel élni szeretnél.

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! az állami támogatás értelmében évi fix 0,5%-os kamattal igényelhető. A törlesztés a maximum 24 hónapos türelmi időt követően havonta történik egyenlő részletekben. A hitelt köztartozásmentes, a feltételeknek megfelelő kis – és középvállalkozások igényelhetik.

 

Széchenyi Turisztikai Kártya GO!

Kimondhatjuk talán, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzet legjobban a turisztikai szektort viselte meg, ezért a KAVOSZ kialakított egy olyan konstrukciót is, amely kizárólag az ezen területen tevékenykedő vállalkozásoknak nyújt segítséget. A Széchenyi Turisztikai Kártya GO! egy olyan folyószámlahitel, amely kifejezetten a turisztikai vállalkozások napi likviditási nehézségeit próbálja enyhíteni.

Ennek értelmében számos olyan előnyt és kedvezményt biztosít a Széchenyi Turisztikai Kártya GO!, mely a többi új Széchenyi hitel esetében nem elérhető. A kiemelt mértékű állami támogatásnak köszönhetően kamat-, kezelési költség és bírálati díj nélkül igényelhető, sőt, akár a kezességi díj is elengedhető a hitel teljes futamideje alatt, mely 1-3 év lehet. A törlesztés egy összegben történik a hitel lejáratakor.

A folyószámlahitel maximum 250 millió forint lehet, és nagy előnye, hogy szabadon felhasználható bármire, így valóban hatékony segítség lehet a napi működéssel kapcsolatos költségek finanszírozásában. A Széchenyi Turisztikai Kártya GO! akár ingatlanfedezet nélkül is igényelhető, a biztosíték ugyanis ebben az esetben is a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a tulajdonos készfizető kezességvállalása.

 

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!

A turizmus mellett az agrár szektor az, amely külön figyelmet érdemelt az új Széchenyi hitelprogramban is. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! egy olyan beruházási hitel, mely az agrár vállalkozások fejlesztését és növekedését segíti elő. A beruházási célok között szerepelhet termőföld vásárlása, ingatlan építése vagy vásárlása, immateriális javak beszerzése, de akár ültetvény telepítése, tenyészállat vagy gépek beszerzése is.

A hitel összege 1 milliárd forint is lehet legfeljebb 10 éves futamidővel, ugyanakkor a vállalkozásnak rendelkeznie kell a beruházás költségének 10 százalékának megfelelő önerővel. Ennek ellenére az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! kifejezetten kedvező konstrukció, hiszen a Széchenyi Turisztikai Kártya GO! folyószámlahitelhez hasonlóan kiemelt állami támogatással igényelhető.

A kiemelt mértékű állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatás értelmében az agrár vállalkozásnak kizárólag az évi fix 0,5 %-os kamatot kell megfizetnie a felvett összeg után. A beruházási hitel fedezetét az Agrár Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása, valamint maga a beszerzett eszköz, ingatlan, stb. biztosítja. Ezek mellett adott esetben még a magánszemély kezességvállalása is szükséges lehet.

 

Széchenyi Mikrohitel GO!

A Széchenyi Mikrohitel GO! kifejezetten a magyarországi mikrovállalkozások fejlődését elősegítő beruházási hitel. A hitel sokféle beruházási célra – például ingatlanvásárlás, építés, új vagy használt gépek vásárlása, tárgyi eszközök beszerzése, stb. – felhasználható, így valóban hatékony segítséget jelenthet a legkisebb vállalkozások számára is.

Az adható hitelösszeg legfeljebb 50 millió forint lehet, a futamidó pedig 13 és 120 hónap között mozog. Tekintettel arra, hogy beruházási hitelről van szó, a vállalkozásnak a beruházás költségének 10 százalékának megfelelő önerővel kell minimum rendelkeznie.

A hitel nagy előnye, hogy akár kezdő vállalkozások is igényelhetik, valamint az, hogy az állami támogatásnak köszönhetően évi fix 0,5%-os kamat terheli a hitelt a teljes futamidő alatt. A törlesztéssel kapcsolatban maximum 24 hónapos türelmi idő biztosított. Ezt követően kell megkezdeni a hitel törlesztését, amely történhet havonta, de negyedévente is.

A hitel fedezetéül a beruházással megvásárolt eszköz, berendezés, ingatlan vagy egyéb dologi biztosíték szolgál. Abban az esetben, ha a dologi biztosíték fedezete eléri az 50%-ot, a magánszemély készfizető kezessége opcionális, és nem kötelező.

 

Széchenyi Lízing GO!

 1. szeptemberétől elérhető az új Széchenyi program keretein belül a Széchenyi Lízing GO!, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások újraindítását segítő hitelkonstrukció. A hitel egyaránt felhasználható agrár és nem agrár vállalkozások számára is. Így a lízing segítségével finanszírozható új vagy használt személygépjármű, haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak és ingatlan vásárlása is.

 

Előnye, hogy akár kezdő vállalkozások is igényelhetik és a kérelem online is elindítható. A hitel összege maximum 1 milliárd forint lehet legfeljebb 10 éves futamidővel. Az állami támogatásnak köszönhetően a kamat évi fix 0,5%, a biztosítékot pedig a finanszírozó pénzintézet határozza meg.

 

Így igényelheted a Széchenyi hiteleket

A Széchenyi hitelek igénylése igazán egyszerű. Kizárólag a KAVOSZ Zrt. regisztráló Irodahálózatában igényelhető. Ez országosan 200 irodát jelent, melyek a következők lehetnek:

 • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
 • a területi kereskedelmi és iparkamarák
 • KAVOSZ Zrt.

Vállalkozóként annyi dolgod van, hogy felkeresed a hozzád legközelebb eső irodát, ahol az ügyintézővel egyeztetve megtalálhatod a célodnak és az igényeidnek, lehetőségeidnek leginkább megfelelő hitelkonstrukciót. Az ügyintéző előzetesen ellenőrzi, hogy a vállalkozásod megfelel-e a választott hitel feltételeinek, és amennyiben igen, segít a hitelkérelem csomag összeállításában. Végül ki kell választanod azt a pénzintézetet, ahol az adott hitelt igényelni szeretnéd.

Az igényléskor a következő dokumentumokat szükséges benyújtani:

 • a vállalkozási formától és a hitel típusától függő igénylési lap
 • az elmúlt évek beszámolói és főkönyvi kivonatai (egyéni vállalkozó esetén bevallásai)
 • adóigazolás, mellyel a köztartozásmentességet igazolod
 • a cégjegyzésre jogosult személy okmányai
 • amennyiben szükséges, a kezesek okmányai
 • a szükséges nyilatkozatok
 • a hitelcél szerinti beruházás dokumentumai
 • cégkivonat
 • társasági szerződés

A regisztrációt követően az ügyintéző feldolgozza a szükséges dokumentumokat, majd a hitelkérelem csomagot továbbítja az általad választott bank felé. Nagyon fontos, hogy a hitelbírálatot a bank végzi, nem pedig a KAVOSZ Zrt. munkatársai. Pozitív hitelbírálat esetén szerződést kell kötnöd az adott pénzintézettel, majd ezt követően folyósítják számodra az igényelt összeget, végül pedig az előírásoknak megfelelően megkezded a hitel törlesztését.

Összegzés

Az elmúlt két év próbára tette a vállalkozásokat is, emiatt sokan kerültek nehéz helyzetbe és találták magukat pénzügyi nehézségekkel szemben. Ezen kíván enyhíteni az új Széchenyi hitelprogram, melynek kereteiben számos hitelkonstrukció áll a hazai mikro -, kis – és középvállalkozások számára. Azonban egy hitel – akár magánszemélyről, akár vállalkozásról van szó – nagyon komoly döntés, éppen ezért érdemes előzetesen tájékozódni, minél több információt beszerezni. Ebben segíthet az InstaCash. Weboldalunkon számtalan tippet és tanácsot olvashatsz, hitelkalkulátoraink segítségével pedig könnyedén összehasonlíthatod az egyes pénzintézetek ajánlatait, hogy a számodra legkedvezőbbet találd meg.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről