Az olyan megújuló energiaforrások hasznosítására, mint a napenergia, a szél, a víz, biomassza vagy a hőszivattyú, szerencsére Magyarországon is egyre több pozitív példát lehet találni. Különösen a napelemes panelek látványa figyelhető meg egyre több családi házra, illetve azok tetőszerkezetére telepítve. Ha épp fontolóra vetted a napenergia hasznosításának ötletét, a cikk…
Nagy József

Nagy József

október 25, 2021

0 hozzászólás

Az olyan megújuló energiaforrások hasznosítására, mint a napenergia, a szél, a víz, biomassza vagy a hőszivattyú, szerencsére Magyarországon is egyre több pozitív példát lehet találni. Különösen a napelemes panelek látványa figyelhető meg egyre több családi házra, illetve azok tetőszerkezetére telepítve.

Ha épp fontolóra vetted a napenergia hasznosításának ötletét, a cikk segítséget jelenthet a megvalósításhoz. Lássuk, milyen napelem hitel, támogatás és pályázat segítheti a sikeres napelem telepítést!

 

A napelemrendszereké a jövő

 

Tekintve a klímaváltozás mértékét és az ökológiai lábnyomunk léptékét, a fenntarthatóságra való törekvés egyre inkább előtérbe kell, hogy kerüljön. Azért, hogy a jövő generációinak is maradjon elegendő erőforrás, ami elég a szükségleteik biztosításához.

A napelemrendszerekkel előállított tiszta, megújuló energia kiváló eszköznek bizonyulhat ehhez. A hasznosításával károsanyag kibocsátás nélkül oldható meg többek között a fűtés, a világítás, vagy az elektromos eszközök zavartalan működése. Nem beszélve arról, hogy napelemes rendszerekkel a földgáz, szén és kőolaj készletek felhasználása is csökkenthető.

A mondhatni korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló napenergia hasznosításának előnye, hogy

 • segít függetlenedni az ingadozó áramáraktól és gyakorlatilag nem kell többé villanyszámlát fizetni;
 • megfelelő pályázati támogatással kedvezően hozzáférhető, egyszeri ráfordítást igényel, ezután évtizedeken keresztül jó eséllyel minimális karbantartási költséggel jár csak;
 • miközben napelemes rendszert telepítve növelhető az ingatlan értéke, a beruházás pedig 5-10 éven belül megtérülhet.

Persze nem árt előre kalkulálni olyan tényezőkkel, mint

 • az áramszámla terhétől megszabadulva az elektromos hálózat szolgáltatásai akkor sem vehetők igénybe, ha a napelemes akkumulátorokat tartósan nem táplálja elég fény;
 • a napelemes rendszer kiépítése komoly tervezést és hozzáértő kivitelezőt igénylő munka;
 • amelynél a megfelelő eszközök és alkatrészek beszerzésén túl a tető dőlésszögének, illetve a tájolásnak egyaránt kiemelt szerepe lehet a hatékony működéshez.

 

Napelem pályázatok 2021-ben

Ahogyan fentebb is írtuk, a napelemes rendszer telepítése kiváló befektetés egy ingatlanra nézve. Egyszerre segíti elő a hagyományos energiaforrásoktól és az áramszolgáltatóktól való függetlenedést, miközben racionálisabbá, költséghatékonyabbá és fenntarthatóvá segít alakítani a szóban forgó ingatlan rendszeres használatát.

Pláne úgy, hogy a megvalósításhoz most anyagi segítség is járhat. Egy komolyabb uniós pályázatnak köszönhetően ugyanis egészen kedvező, 100 %-ban vissza nem térítendő támogatást jelentve nyílhat lehetőség a napelemes rendszer kiépítésére.

Hogy miért jár ehhez ekkora segítség? Ami a pályázat célját illeti, a tervek szerint a grandiózus tender Magyarország beépített háztartási napelem-kapacitásának a növelését célozza. Annál is inkább, mivel ennek dupla hozzáadott értéke is lehet.

Azon túl, hogy a támogatásnak köszönhetően eredményesen növelhető a megújuló energiát hasznosító háztartások száma, ezzel együtt országos szinten csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás mértéke is. Ennek fényében érdemes alaposabban is utánajárni a pályázat részleteinek, az igénylés feltételeinek és a várható menetrendnek.

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” pályázat részletei

Érdemes először azt tisztázni, hogy a pályázat keretei között egész pontosan mire igényelhető a támogatás. Ezzel kapcsolatban háromféle kategória között van lehetőség választani. Mindegyik külön-külön műszaki tartalommal, egymástól eltérő keretösszegek mellett.

Nézzük is meg őket egyenként, a támogatás igénybe vehető mértékével együtt:

 • Első opció: pusztán a napelemes rendszer telepítését foglalja magába. A támogatás keretösszege ebben a formátumban 2,8 millió forint.
 • Második opció: a napelemes rendszer telepítésén túl vonatkozik a nyílászárók cseréjére, miközben az energiatároló létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése is részét képezi. Utóbbi infra- vagy fűtőpanelek segítségével történhet. A támogatás intenzitása ebben a formátumban 9,3 millió forint.
 • Harmadik opció: a napelemes rendszer telepítése mellett a nyílászárók cseréjét, az energiatároló létesítését és a fűtési rendszer hőszivattyúval történő korszerűsítését foglalja magába. Méghozzá 11,55 millió forintos keretösszeggel.

Kik pályázhatnak sikerrel a támogatásra?

A várhatóan 201 milliárd forint keretösszegű „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” pályázat alapvetően a háztartások számára nyitott lehetőség. Mégpedig országszerte, a következő feltételek teljesülése esetén.

A pályázati felhívással kacérkodó háztartásoknál a legfontosabb azt kiszámolni, hogy az érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek 2020. évi összevont jövedelmének mekkora az egy főre jutó összege. Amennyiben az érték kevesebb mint 4 850 000 forint, akkor pályázhatnak a támogatásra.

Ezen felül persze a szóban forgó ingatlannak is alkalmasnak kell lennie a napelemes rendszer telepítésére. Az előzetes becslések szerint egyébként kis híján 35 ezer háztartás lesz, amely a fentebb taglalt szempontoknak megfelelve részesülhetnek a támogatásban.

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” pályázat várható ütemterve

Az eddig közölt információk alapján a pályázatok benyújtása négy ütemben fog megtörténni. Fontos, hogy megyénként eltérő lesz a beadás időpontja. Ugyanakkor rögzített megyei támogatási keretre lehet majd pályázni.

Dátumként várhatóan 2021. december 6-át érdemes leginkább felírni és észben tartani. Ekkor kezdődik ugyanis a pályázatok első ütemének benyújtása megyénként ütemezetten. Annyit fontos még tudni, hogy az utófinanszírozással működő napelemes rendszer telepítése csakis a Kivitelezői listáról választott, szerződött kivitelezővel együttműködve történhet.

Napelemes beruházás az Otthonfelújítási támogatás keretei között

A 2021-ben igénybe vehető napelemes pályázatok részletezése kapcsán mindenképp fontos megemlíteni az Innovációs és Technológiai Minisztérium által lehetővé tett Otthonfelújítási támogatást is, mint lehetséges opció. Merthogy a számos otthonfelújítással kapcsolatos munkálat, a modern eszközök telepítése, nyílászárók cseréje és tárolókapacitás mellett a napelemek telepítéséhez is igénybe vehető a támogatás ezen formája.

Fontos, hogy ez a formátum is utólagos folyósítással működik. Vagyis önállóan kell finanszírozni a munkálatokat, a támogatás összegét utólag kaphatjuk meg. A gyermeket nevelő családok az Otthonfelújítási támogatás keretei között

 • legfeljebb 3 millió forintos hozzájárulást kaphatnak a napelemek telepítéséhez;
 • fontos, hogy kizárólag a költségek 50%-os értékéig bezárólag;
 • mégpedig úgy, az anyag- és munkaköltség arányának 50-50%-ban kell megoszlania.

Ha tehát a napelemes beruházás összköltsége eléri vagy akár meg is haladja a 6 millió forintos összértéket, aminek a fele anyagköltség, a másik fele pedig munkaköltség, akkor 3 millió forint is lehet a kapott támogatás összege.

Mindenképp érdemes persze előzetesen utánanézni annak, hogy megfelelünk-e az Otthonfelújítási támogatás sikeres igényléséhez szükséges kritériumoknak.

 

Mire készüljünk napelem telepítésekor?

Fontolgatva a napelem telepítésének lehetőségét, két kérdés járhat az ember eszében: miért érheti meg a dolog, illetve hogy nézhet ki a folyamat? Nézzük meg ezeket egyenként.

Amiért megéri belevágni

Napelem telepítésével elfelejthető a villanyszámla fizetési kötelezettség. Mindezt komolyabb karbantartási költségek nélkül, mivel a napelemes panelek élettartama hosszú, a gyártói garancia akár 25 évre is szólhat.

Ráadásul megtérülő befektetésről van szó. Sőt, az energiaköltségek csökkentésével párhuzamosan a napelemmel szerelt ingatlan értéke jelentősen emelkedhet. Mindemellett a napelem használata fenntarthatóságot segítő, környezettudatos döntés.

A napelem telepítésének folyamata

A kivitelezővel történő kapcsolatfelvételt árajánlatadás, illetve telefonos műszaki konzultáció követi. Az előzetes felmérés történhet digitálisan, illetve a helyszínen is. Szerződéskötés után a következő lépés az áramszolgáltatói igénybejelentés.

Vagyis az áramszolgáltató a kéréstől számított 30 napon belül megvizsgálja, hogy a hálózat készen áll-e a napelemes rendszer telepítésére. Közben a kivitelező elvégzi a helyszíni műszaki felmérést, megvizsgálva a tető állapotát, a villamos hálózatot, a panelek, vezetékek és inverter doboz ideális elhelyezésével együtt.

Amint kész a tervezés, a csatlakozási dokumentáció elfogadásra kerül, indulhat a napelemes rendszer telepítése. A tetőre felkerülnek a napelem panelek, és helyére kerül az inverter is a védelmi dobozokkal együtt.

Ezt követi a kábelezés, tehát a napelemek kábelezése összeköttetésbe kerül az inverter kábelezésével. Miután az az inverter kábelezését sikerül beépíteni az ingatlan elektromos hálózatába, következhet az az érintésvédelem elvégzése, majd pedig a dokumentáció. A napelem telepítését értelemszerűen próbaüzem zárja le.

Összegzés

A napelem pályázat adta lehetőségek mondhatni kihagyhatatlan ziccerrel érnek fel manapság. Az egyébként is néhány éven belül megtérülő befektetésnek számító napelemes rendszer telepítése most ugyanis jelentős anyagi támogatással valósítható meg.

Ha pedig még több hasznos ismeretre tennél szert a kedvező konstrukcióban igényelhető hitelek és finanszírozási módok kapcsán, az InstaCash blog felületére és hitelkalkulátorára mindenképp érdemes lehet ellátogatni.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről