A hiteleket céljuk szempontjából két csoportra oszthatjuk. Ismerünk valamilyen célhoz kötött hiteleket, ilyen például a lakáshitel, valamint szabad felhasználású hiteleket, ilyen lehet a személyi hitel. Nézzük meg milyen célra érdemes szabad felhasználású hitelben gondolkodni.

A szabad felhasználású személyi kölcsönökről annyit érdemes elöljáróban elmondani, hogy szemben a jelzáloghitelekkel, nem szükséges az igénylésükhöz fedezetet bevonni. Emiatt az ügyintézésük néhány hét helyett speciális esetben csak néhány perc vagy óra. Fontos feltétele viszont a megfelelő mértékű igazolt jövedelem. Anélkül ugyanis nincs lehetőség személyi kölcsönt igényelni. A bank számára elsősorban a havi jövedelem lesz a kölcsön adott összeg “fedezete”, így minden esetben körültekintően fogja mérlegelni, hogy kinek bírálja el pozitívan a kölcsönigénylését.

A szabad felhasználású személyi kölcsön felhasználásának lehetőségei

A szabad felhasználás egyértelműen megjelöli a célt: szabadon bármire költhető. Ezzel le is zárhatnánk a kérdést, de talán mégis érdemes megnézni, mi az amire érdemes is szabad felszasználású kölcsönt igényelni.

Az emberek hajlamosak többet költeni, mint amennyi pénzzel rendelkeznek. Ezért hajlamosak olyan dolgokat is megvásárolni, amire nincs szükségük, vagy ami túlmutat nemcsak a lehetőségeiken, de az igényeiken is.

Amennyiben egy vásárlást az motivál, hogy a szomszédnak is van olyan tárgya, akkor már régen rossz. Akkor nagy valószínűséggel csak azért veszi meg az adott dolgot az ember, hogy elmondhassa, hogy ő is rendelkezik vele.

Fenti példa arra próbálta ráirányítani a figyelmet, hogy olyasmit kell venni személyi kölcsönből, amire tényleg szüksége van az embernek. Egy nagyobb TV, egy nyaralás, egy exkluzívabb esküvő nem feltétlenül lesznek azok a dolgok, amelyeket érdemes kölcsönből finanszírozni. Ennek az oka az, hogy a kölcsön törlesztése alatt kamatokat is fizetünk, a kamatok pedig megdrágítják az adott dolgot. Egy elektronikai eszköz, amit személyi kölcsönből veszünk, már régen elavult lesz, amire kifizetjük.

Ezzel szemben viszont, ha a mindennapokhoz szükséges egy, a meglévőnél fiatalabb, modernebb autó, akkor már megéri személyi kölcsönben gondolkodni. Másik jó példa egy kisebb, vagy nagyobb lakásfelújítás. Évekig kellene ahhoz spórolni, hogy meg tudjuk valósítani, miközben a munkadíjak és építőanyag árak folyamatosan emelkednek. Ebben az esetben lehet, hogy amit kamatokra fizetünk, később a magasabb árakra fizetnénk ki. Kölcsönből történő finanszírozáskor viszont már sokkal korábban élvezhetjük a felújított lakás előnyeit.

Összefoglalás

Fenti példák alapján már nem nehéz végiggondolni, melyek azok a dolgok, amelyekre azt mondhatjuk, hogy érdemes őket szabad felhasználású személyi kölcsönből finanszírozni. Lényeg a körültekintésen és a mértékletességen van, mert mindig csak annyi kölcsönt érdemes felvenni, amennyire valóban szükségünk van.