Szülőként nem mindegy gyermekünk mennyire tudatos, ha pénzügyekről van szó. Fontos a nevelés, és persze nem mindegy mit lát otthon, hiszen vannak felnőttek, akik még harminc vagy negyven éves korukban is szülők támogatására szorulnak. Hogyan válhat pénzügyileg tudatos felnőtté gyermekünk?
jacint.biro

jacint.biro

december 19, 2019

0 hozzászólás

Szülőként nem mindegy gyermekünk mennyire tudatos, ha pénzügyekről van szó. Fontos a nevelés, és persze nem mindegy mit lát otthon, hiszen vannak felnőttek, akik még harminc vagy negyven éves korukban is szülők támogatására szorulnak. Hogyan válhat pénzügyileg tudatos felnőtté gyermekünk?

Ne kelljen a gyereknek pénzzel törődni

A kicsik pénzügyi oktatása terén több módszerrel találkozhatunk, de egy biztos már egészen kiskorban elkezdődik a pénzügyi nevelés, még ha ez sokszor nem is tudatos. Kezdve azzal, hogy sok családban mindent megadnak a gyerekeknek, a legjobbra, legtökéletesebbre törekedve, azért, hogy a gyermek gondtalanul élvezhesse ezt az időszakot.

Vannak családok, ahol mindent megadnak a gyermeknek, a legjobbat, a legmodernebbet, mert a pénz nem számít. Itt a gyerek sokat kap, tárgyakban legalábbis biztosan.  Ez olyan családoknál gyakori, akiknél nem gond a pénz vagy ahol a szülők legalább egyike gyermekkorában szűkösebb anyagi körülmények között növekedett és ezt kompenzálva a saját gyerekének már mindent meg akar adni.

Vannak szülők, akik korán zsebpénzből való gazdálkodásra szoktatják gyermeküket, mert hiszik ez a javára válik. Ők azok a gyerekek, aki saját kis játékaikat árulják a bolhapiacon,  és elég korán kisegítő munkákat kezdenek. Náluk gyakori, hogy 18 évesen elhagyják a családi házat és magukról gondoskodnak tovább.

Ez gyakori az USA-ban, míg itthon sokszor sajnálkozva nézik azokat a fiatalokat, akik korán megismerkednek a munka és pénzkeresés világával.

Biztos mindenkinek megvan erről a saját véleménye, de az biztos, hogy magabiztosabb less az a gyerek, aki megtapasztalta milyen az ha saját keresete van, az általa végzett munkáért. Míg azoknak a fiataloknak, akiket kényeztettek a szülők, nehezebb lehete saját lábra állniuk.

A kicsi érdeklődésének irányába érdemes menni

Gyermekkorban persze jobb, ha lazábban kezeljük ezt a kérdést, de mindenképp maradjon napirenden.

Hiába szeretnénk, hogy gyermekünk eladja nem használt játékait, ha ő nem akarja, nincs értelme erőltetni. Nevelhetjük akár játékos applikációk segítségével is őket.

Házimunkáért töltődik az egyenleg

Hasznos lehet a Greenlight nevezetű app, ami a gyermek bankkártyájához van kapcsolva a szülő pedig minden pénzmozgást kontrolálhat. A gyermek vásárolhat online, vehet fel pénzt, de az összegeket és hogy mely webshopokban használható a kártya mi szabjuk meg.

A szülő töltheti a kártyát pénzzel zsebpénzzel, amit magaviseletért, de elvégzendő munkáért is kaphat. Pozitívuma az app-nek, hogy a kártyán maradő összeg kamatozni is fog csemeténknek, így megtanítva neki, hogy bizony néha okosabb spórolni és nem  az összes számlára befolyó pénzeket elkölteni.

Ez az applikáció forint alapon nem működik, de hasonló elvek alapján mi is utat mutathatunk gyermekünknek, hogy pénzügyileg  tudatos felnőtt váljon belőle.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről