Hitel

Bármilyen okból is választasz hitelt magadnak, hitelkalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra legkedvezőbb hitelt! Kalkulálj hitelt velünk!

Betöltés...

Elég sok kalkulátor érhető el a magyar piacon, a mi működési modellünk sem különbözik ezektől túlságosan. Az online hitelek szakértőjeként ismerjük a piacon elérhető legjobb ajánlatokat. Ezeket mutatjuk meg neked néhány gyakori hitelösszeg esetén. Kerekítésből adódó eltérések viszont előfordulhatnak, ezért mindig a tényleges banki ajánlat alapján hozd meg a döntést. További kérdések és válaszok a GYIK-ben.

Kezdjük az alapokkal

Mit kell tudni a hitelről

A hitel egy olyan művelet, amelynek során a hitelező pénzt ad az adósnak, és a kettejük kötött szerződés feltételei szerint az adós kötelezettséget vállal a hitelösszeg és annak kamatainak határidőre történő visszafizetésére. Hitelnyújtásra engedéllyel rendelkező hitelintézetek jogosultak és a műveletnek meg kell felelnie bizonyos törvényi követelményeknek. A hiteleknek több típusa van. A leggyakoribbak a jelzálog alapú hitelek, amelyeknél a hitelösszeg biztosítéka ingatlan, ezek összege jellemzően magasabb, akár 100 millió forint. Második típus a jövedelem alapú hitelek, amelyek biztosítéka az adós jövedelme, maximális összegük általában nem haladja meg a 10 millió forintot.

Ki igényelhet hitelt?

A hitel igénylési feltételeit a hitelintézetek saját hatáskörükben határozzák meg. A hitelt nyújtó hitelintézetek jellemzően kereskedelmi bankok. Mindenki igényelhet hitelt, aki teljesíti a hiteligényléssel kapcsolatos követelményeket. A hiteligénylésnek több feltétele van, a legfontosabb kettő az igénylő jövedelmével, valamint hiteltörténetével kapcsolatos. Hitelért folyamodni rendszeres igazolt jövedelemmel lehetséges, a jövedelem nagysága alapvetően befolyásolja a hiteligénylés sikerességét és az igényelhető összeg nagyságát is. A hiteltörténet a Központi Hitelinformációs Rendszerhez kapcsolódik. Aki negatív bejegyzéssel rendelkezik a KHR-ben nem kaphat hitelt.

Mi a hitel igénylésének folyamata?

Az hitel igénylésének folyamata azzal kezdődik, hogy az igénylő megkeresi a számára legkedvezőbb hitelajánlatot. Ez a keresés történhet személyesen bankfiókokban, telefonon, de legjellemzőbb manapság az internet segítségével történő érdeklődés. Számos pénzügyi összehasonlító weboldal létezik, melyek az ügyfél által megadott paraméterek alapján megkeresik a legkedvezőbb ajánlatokat. Amennyiben az érdeklődő megtalálta a megfelelő ajánlatot, kezdődhet az igénylési folyamat, melynek lépései a következők:

 • online vagy bankfiókban történő hiteligénylés benyújtása
 • a hitelbírálathoz szükséges dokumentumok bemutatása/benyújtása
 • banki hitelbírálati szakasz
 • pozitív elbírálás esetén folyósítás.

Megéri hitelt felvenni?

Hitelt általában azért veszünk fel, mert nem rendelkezünk elegendő forrással egy adott dolog finanszírozására. Ilyen esetben nem marad más megoldás, ha mindenképpen szükséges az adott dolgot megvásárolni. Ilyen értelemben nem kérdés, hogy megéri-e. Ha egy lakásvásárlásról van szó, lehet, hogy megéri inkább kamatokat fizetni hosszú éveken keresztül, mint a havi törlesztőrészlet összegét albérleti díjra költeni, ami ilyen értelemben “kidobott pénz”.

Vannak olyan helyzetek, amikor szintén megéri hitelt felvenni. Például egy lakásfelújítás nem biztos, hogy drágább lesz a kamatokkal együtt sem, mint ha évekig spórolnánk rá, hiszen az évek alatt megdráguló anyagok és munkadíjak miatt lehet, hogy ugyanannyit fogunk kifizetni. Ráadásul ha korábban vágunk bele, sokkal hamarabb élvezhetjük a felújított lakás adta kényelmet.

Kaphat hitelt olyan igénylő, aki negatív bejegyzéssel szerepel a KHR-ben?

A bankoknak az az érdeke, hogy a nyújtott hiteleket az ügyfél visszafizesse. Aki szerepel negatív bejegyzéssel a KHR-ben került már olyan helyzetbe, hogy nem tudta teljesíteni fennálló kötelezettségeit. Emiatt logikus, hogy egy bank óvakodik attól, hogy az ilyen ügyfélnek hitelt nyújtson. Ezért a válasz az, hogy szinte biztosan nem kaphat hitelt ilyen ügyfél.

Milyen futamidőt válasszunk a hitelhez?

Sokan azt gondolják, hogy egy hitel kiválasztásánál a legalacsonyabb THM-mel rendelkező ajánlatot kell választani. Ez igaz is, ha azonos összegű és futamidejű ajánlatokat hasoznlítunk össze. Amennyiben viszont egy rövidebb futamidő esetén magasabb THM-et látunk, az még nem azt jelenti, hogy az a hitel összességében drágább lesz. Sőt. Minél rövidebb a futamidő, annál kevesebb kamatot fizetünk ki a hitelért. Ezért olyan futamidőt kell választani, amelyiknél a hozzá kapcsolódó havi törlesztőrészlet összegének  a kifizetése még nem jelent havi szinten problémát. Így fizethetünk ki a legkevesebbet kamatokra, így lesz a hitel a legolcsóbb.


Wikipédia – Hitel

Ecopédia – Hitel

MNB – Fogyasztási hitelek

További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

 

Friss hírek

Szakmai tartalmak

 • Változó hitelfeltételek – ezt hozta a koronavírus

  Egyre több hiteligénylő tapasztalhatja hogy a koronavírus okozta megváltozott helyzetre a bankok is gyorsan reagáltak. A kormányrendeleteknek megfelelő törlesztési moratóriumot és a THM plafont érintő termékfejlesztési változásokat viszonylag gyorsan lekezelték, a legtöbb banknál már elérhető a 2020. december 31.-ig 5.9%-os THM szinten rögzített személyi kölcsön ajánlat.

 • Babaváró támogatás: mit jelent a 3 év igazolt TB jogviszony?

  Sokakat foglalkoztat a babaváró hitel és annak feltételei. A legtöbb tisztázatlan kérdés talán a 3 éves TB jogviszonyhoz fűződik, ami feltétele a sikeres hitel igénylésnek. Az alábbiakban átnézzük az ehhez fűződő rendeletet és választ adunk a leggyakoribb tévhitekre is.

 • Olcsóbb személyi hitel magasabb jövedelemigazolással

  Egy hiteligénylésnél nem mindegy, hogy milyen jövedelmet igazolunk, hiszen akár 2 százalékkal is csökkenhet a THM, ha egy 3 millió forintos hitelnél 100 000 ft-al magasabb munkabért tudunk igazolni. 5 év alatt ez 300 000 ft körüli megtakarítást jelenthet számunkra. A jövedelmünkön kívül vannak más feltételek is, amelyek elfogadásával csökkenteni tudjuk a kamatot.