Az Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram az eredeti terveknek megfelelően 2021. november 30-án zárul. A koronavírus-járvány miatt fizetési nehézségekkel szembesülő, a válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások és egyesületek igényelhetik a hitelt. Ez alapvetően egy forgóeszköz hitel, így készletek beszerzésére, a működési költségek fedezésére (pl. bér- és járulékfizetés,…
Nagy József

Nagy József

december 3, 2021

0 hozzászólás

Az Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram az eredeti terveknek megfelelően 2021. november 30-án zárul. A koronavírus-járvány miatt fizetési nehézségekkel szembesülő, a válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások és egyesületek igényelhetik a hitelt. Ez alapvetően egy forgóeszköz hitel, így készletek beszerzésére, a működési költségek fedezésére (pl. bér- és járulékfizetés, rezsiköltségek) lehet igénybe venni. Az összege az adott kör méretéhez igazított, maximum 10 millió forint, de a feltételei rendkívül kedvezőek, hiszen kamatmentes, hosszú a futamidő és a türelmi idő is.

Nem maradt sok időd, ha igényelni szeretnéd ezt a nagyon kedvező hitel terméket. De lássuk a részleteket, ki veheti igénybe és milyen feltételek mellett?

Mi is az az Újraindítási Gyorskölcsön?

A Kormány szükségesnek látta egy olyan támogató hitel elindítását, amely a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatok vállalkozásainak nyújt segítséget a tevékenységük újraindításához.

A maximum 10 millió forintos Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt (GINOP 9.1.1-21) tehát azok a cégek igényelhetik/igényelhették, akik talpon maradásuk biztosítására, valamint a járvány utáni működésük helyreállítására keresnek pénzügyi segítséget. A gyorskölcsön kamatmentes és a törlesztésére akár három éves türelmi időt is kaphatunk.

Lássuk a program legfontosabb tudnivalóit először csak röviden összefoglalva:

○          Milyen célból jött létre?

A járvány által sújtott kisebb vállalkozások újraindításának segítése a cél.

○          Ki hozta létre?

A Kormány a MFB-t bízta meg a hitel létrehozásával, finanszírozásával.

○          Hol elérhető ez a kölcsön?

Az MFB Hitel Pontokon lehet beadni a hitelkérelem dokumentációt. Hitelügyintéző partnert is be lehet vonni az ügyintézés gyors és pontos elősegítése érdekében.

○          Mekkora kölcsön igényelhető?

A kiírási feltételekben meghatározott, de maximum 10 millió forint összegig vehető igénybe a hitel.

○          Mekkora lehet a futamidő hosszúsága?

A gyorskölcsönt akár 10 éves futamidővel is igényelheti és 3 éves türelmi idő mellett a törlesztése is nagyon kedvező.

○          Kiknek nyújthat elsősorban segítséget?

A hitel igénybevétele a részletes feltételrendszernek megfelelő kisvállalkozások számára nyitott, az egyik legfontosabb korlát az ágazati besorolás, tevékenységi kör alapján került meghatározásra. (Részletek a későbbiekben.)

 

A gyorskölcsön kondíciói kedvezőek

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön a teljes futamidő alatt fix és nulla százalékos  kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek (kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj) és 0%-os saját forrással igényelhető. A hitelt 10 éves futamidővel és 3 éves türelmi idő mellett igényelhetik a vállalkozások, a hitelszerződés megkötését követően 100% előleg folyósításával.

Ennél kedvezőbb feltételeket már ki sem lehetne találni. Egyedüli gondot csak az jelenthet, hogy korlátozott a hozzáférés – most nem az EU támogatásoknál megszokott földrajzi, térségek szerinti korlátokat állapítottak meg, hanem a tevékenységi kör rendkívül kötött. Végre egy kedvező lehetőség, amelyet a pest megyei vállalkozások is igénybe vehetnek! Sajnos azonban pont a szigorú ágazati korlátok miatt néhány a járvány által sújtott tevékenység mégis kimaradt a támogatotti körből.

Ki jogosult az igénylésre?

A hitelprogram keretében támogatásra jogosultak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek:

 • devizabelföldinek minősülnek,
 • magyarországi székhellyel, telephellyel rendelkeznek,
 • gazdálkodásukat tekintve életképesek, azonban a finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében jutnak hozzá.
 • a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre csak a kiírásban meghatározott gazdálkodási formakóddal és TEÁOR szerinti főtevékenységgel rendelkező gazdálkodó szervezetek, egyesületek jogosultak, illetve az a vállalkozás, egyéni vállalkozó, egyesület igényelheti, amely megfelel az alábbi feltételeknek:
 1. rendelkezik a 2020-as évre vonatkozóan teljes lezárt (12 havi) beszámolóval,
 2. a 2020. évre vonatkozó árbevétele nem nagyobb, mint 100 millió forint
 3. a 2020-ra vonatkozó tárgyévi éves átlagos állományi létszáma nem nagyobb, mint 25 fő,
 4. a 2020. évi árbevétele minimum 30%-kal alacsonyabb, mint a 2019. évi árbevétele.
 5. nem vehetik fel a hitelt azok a vállalkozások, melyek 2020. március 16. után legalább 50 százalék mértékű tulajdonosváltáson estek át, kivéve, ha a meglévő tulajdonosi körön belül történt tulajdonosváltás vagy öröklés miatt történt tulajdonszerzés.

Mely tevékenységi körök esetén igényelheted?

A hitelfelvétel legnagyobb korlátja az, hogy csak a támogatott övtj kód szerinti főtevékenységek esetén kérhető. A program első körében a turizmust, vendéglátást és szabadidős tevékenységeket szolgáltató vállalkozások számára volt elérhető, ezt követően március 16-tól már több kiskereskedelmi, kölcsönzési és javítási ágazatban működő vállalkozás is igénybe veheti ezt a valóban kedvezményes kölcsönt. A végső kedvezményezetti körbe 55 főtevékenység került, ezek esetében van lehetőség a kedvezményes kölcsön felvételére, azonban még így is kimaradt a listából pár olyan tevékenységi kör, amelyben dolgozók szintén komoly károkat szenvedtek el a járványhelyzet következtében.

A hitelt felveheti a vállalkozásod, ha szálláshely, vendéglátás vagy valamely kulturális, szórakoztató vagy sport szolgáltatást nyújtó egységet működtetsz. A márciusban elrendelt szigorúbb lezárásokra reagálva a program a kereskedelem, illetve a kölcsönzési és javítási szolgáltatásokat kínáló üzletek számára is megnyílt. Így például a cipőbolt, bútoráruház, kulcsmásoló mellett a fodrász és az egyéb szépségápolásban működő vállalkozás is felveheti már az Újraindítási Kölcsönt.

Vannak azonban olyan vállalkozások is, akiket bár sújt a lezárás gazdasági terhe, mégis mindeddig kimaradtak a programból.

Ezt a kedvezményes vállalkozói hitelt csak azok az üzletek vehetik fel, amelyek nem tarthattak nyitva a lezárások miatt. Így nem meglepetés, hogy az élelmiszer, gyógyszer, drogéria vagy benzinkutak nem részesülnek a hitelből. Ugyanakkor vannak olyan tevékenységi körök, amelybe tartozó vállalkozások nem is tarthatnak nyitva, de a hitel segítségét sem vehetik igénybe. Ilyenek a piaci árusok egy része, akik ruhát, cipőt, játékot, egyéb kézműves terméket árulnak.

A hitelprogram második köre már a korábban kihagyott jegyértékesítők és idegenvezetők számára is elérhetővé tette a hitelt, de még mindig vannak kimaradók. Ilyenek a turizmust segítő bizonyos szolgáltatók: például a turistabuszok üzemeltetői bekerültek a programba, de a vízi szállítással foglalkozók (kirándulóhajók, városnéző hajók) és a taxisok nem részesülhetnek a kölcsönben.

A turisztikai szektor egyébként sem önmagában létező, sok beszállítója van olyan különböző szakmákból, mint például a takarítási-tisztítási szolgáltatások, turisztikai termékek készítése, és ők is kimaradtak a hitelprogramból.

 

Mekkora összegű támogatás igényelhető az Újraindítási Gyorskölcsönnel?

Az igényelt kölcsön összege nem haladhatja meg a végső, 2019. üzleti évének árbevételét (egyesületi igénylők esetén az egyéb bevételek közt nyilvántartott tagdíjak és TAO támogatás is ide számítandó). KATA-s vállalkozások esetén a kisadózó vállalkozás által 2019. éviben elért bevételét.

A kölcsönt tehát csak a megadott TEÁOR (egyéni vállalkozók esetén annak megfelelő ÖVTJ kód) szerinti főtevékenységet végző vállalkozások, egyesületek igényelhetik.

Ha az igénylő társas vállalkozást, egyéni vállalkozást vagy egyesületet és 2019.01.01. előtt alapították, akkor a meghatározott TEÁOR főtevékenységnek (egyéni vállalkozás esetén az annak megfelelő ÖVTJ kódnak) már 2019.01.01-től szerepelnie kell a cégkivonatban, vagy az Egyéni vállalkozói nyilvántartásban, vagy egyesületek esetén a nyilvántartást vezető bíróság által kiadott kivonatban.

Ha a mikro kis és középvállalkozást, egyéni vállalkozást vagy egyesületet 2019-ben hozták létre, akkor a főtevékenységnek az alapítás dátumától szerepelnie kell a nyilvántartásban. (A TEÁOR szerinti főtevékenység módosítása a köztes időszakban nem kizárt, amennyiben kizárólag a támogatható tevékenységek között történt a főtevékenység változtatása.)

Milyen célra használhatod fel a támogatást?

A támogatás az ország bármely pontján felhasználható – tehát nincsenek területi korlátok – az alábbi vállalkozási célokra:

 • készlet beszerzése,
 • működési költség fedezése,
 • bér- és járulékfizetés, valamint
 • rezsiköltség finanszírozására.

A gyorskölcsönt nem lehet hiteltörlesztésre, bírságok és közterhek rendezésére felhasználni, ez egy klasszikus forgóeszköz hitel.

Hogyan igényelheted?

A hitelkérelmet az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező MFB Pontokon, a bankokban nyújthatják be a megfelelő övtj kód szerinti vállalkozások.

A hitelt 2021.november 30-ig lehet igényelni és utoljára 2022. július 30-án lehet a kölcsönt folyósítani. Egy vállalkozás maximum kétszer igényelheti a kölcsönt, részesülhetett a kamattámogatásban. Tehát aki már egyszer igényelte, az még egyszer beadhatja a kérelmét!

A 0%-os kamatozású, 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki az MFB. A bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve készletek finanszírozására felhasználható kölcsönt eddig több mint 11 ezer vállalkozás igényelte.

Összegzés

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram az eredeti terveknek megfelelően 2021. november 30-án zárul. A hitel felvételét tervező mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve egyesületek és nonprofit Kft.-k eddig adhatják be hiteligényüket az országszerte megtalálható MFB Pontok bármelyikében. A hitel felvétele előtt érdemes az InstaCash szolgáltatásait és hitelkalkulátorait, igénybe venni.

Fontos változás, hogy a program októberi módosítása lehetővé teszi, hogy egy hiteligénylő két alkalommal is igényelhesse a kölcsönt a megfelelő feltételek teljesítésével. Emellett az MFB azon kölcsönigénylők számára is lehetőséget biztosít a kölcsön igénybevételére, akik a GINOP-8.3.5-18 Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram „B” hitelcéljában kölcsönt vettek fel.

Érdemes sietni, mert hasonló kedvezmények most sokáig nem lesznek elérhetőek a kisvállalkozók számára.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről