Az egyszeri, nagyobb összegű kiadás többek között a nyugdíjasok számára sem feltétlenül megoldható, de jól átgondolva és alapos mérlegeléssel, teljesítve a feltételeket ebben a helyzetben is lehet élni a hitelfelvétel lehetőségével. Miért lehet szükségük a nyugdíjasoknak hitelre? Váratlan kiadás bárki életében bekövetkezhet, legyen az elromlott nagyobb összegű háztartási gép, esedékes…
Antal Tamás

Antal Tamás

június 5, 2023

0 hozzászólás

Az egyszeri, nagyobb összegű kiadás többek között a nyugdíjasok számára sem feltétlenül megoldható, de jól átgondolva és alapos mérlegeléssel, teljesítve a feltételeket ebben a helyzetben is lehet élni a hitelfelvétel lehetőségével.

Miért lehet szükségük a nyugdíjasoknak hitelre?

Váratlan kiadás bárki életében bekövetkezhet, legyen az elromlott nagyobb összegű háztartási gép, esedékes felújítás, vagy egészségünk megőrzéséhez szükséges beavatkozás, mely magánellátásban érhető el a leggyorsabban. Ekkor nagy segítség lehet egy hitel, amely fedezi a felmerülő kiadásokat. A felvételhez fontos tudni, hogy a nyugdíj minden esetben biztos, kiszámítható jövedelmet jelent, éppen ezért a bankok szigorúbb életkori határokkal, de folyósítanak nyugdíjasoknak is.

Jövedelmi meghatározás

A nyugdíjas hitel feltételei számottevően nem különböznek az általános hitelbírálati szabályoktól. A nettó munkabér és a vállalkozói jövedelem mellett a pénzintézetek elsődleges jövedelemnek tekintik az öregségi nyugdíjat, de ettől függetlenül rájuk is vonatkozik a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) korlát, melynek meg kell felelni a bírálat során.

Egyéb nyugdíjtípusokból is származhat a jövedelem, a bankok részéről azonban ezek elbírálása nem feltétlenül egységes. Az öregségi nyugdíjon kívül a korkedvezményes és a külföldről érkező végleges nyugdíjra is hiteleznek a pénzintézetek. Rokkantsági ellátás esetén legtöbbször feltétel a véglegesítés, tehát, hogy a következő felülvizsgálatokon ne álljon fenn a veszélye annak, hogy megvonják a folyósítást az érintettől. Özvegyi nyugdíjra pedig csak akkor hiteleznek a bankok, ha a folyósítás a futamidő végéig jár.

A hiteligénylés korhatára

A jövedelmen kívül a legfontosabb előírás a leendő adós életkorára vonatkozik. Minden pénzintézet meghatározza, hogy a hitel lejáratakor mennyi lehet a hitelfelvevő maximális életkora. Magyarországon a törvények szerint nincs felső korhatár a hiteligényléskor, éppen ezért az ebből adódó automatikus elutasítás sem lehetséges. A maximális életkor tehát nem arra vonatkozik, hogy nem nyújtanak hitelt a bankok nyugdíjasoknak, hanem arra, hogy az általuk húzott korhatár fölött csak megfelelő adóstárs bevonásával folyósítanak. A felső korhatár általában személyi kölcsönnél 65 és 72 év közé esik, lakáshitelnél pedig 70 és 75 év közé.

Ha a hitelügyletben a nyugdíjas csak zálogkötelezettként, dologi adósként, vagy kötelezően bevonandó adóstársként szerepel, akkor az életkori határ minden további nélkül figyelmen kívül hagyható, ugyanis ekkor a nyugdíjasnak a felajánlott ingatlanban csupán haszonélvezeti joga, tulajdonrésze, vagy özvegyi joga van.

Tehát amennyiben a nyugdíjas ügyfél megfelel az életkori előírásoknak és rendelkezik az adott bank szempontjából elfogadható jövedelemmel, akkor nincs akadálya sem fedezet nélküli személyi kölcsön, sem jelzáloghitel igénylésének.

A hiteligényléshez szükséges dokumentumok nyugdíjasként

Maga a hiteligénylés menete nem tér el az általános folyamattól, csupán a jövedelem igazolásában van különbség.

A jövedelem igazolása nyugdíjasok esetén a következő dokumentumok bemutatásával történik:

  • Nyugdíjas igazolvány;
  • Nyugdíjhatározat;
  • Nyugdíjszelvény, nyugdíjat tartalmazó bankszámla ivonat, vagy az év eleji nyugdíjértesítő.

Valamint a következők is ellenőrzésre kerülnek:

  • Személyes iratok;
  • A rendszeres jövedelem, hiszen nyugdíj mellett is lehet dolgozni;
  • Magyarországi lakcím;
  • Elérhetőségi adatok;
  • Passzív és aktív tartozás lekérdezése a Központi Hitelinformációs Rendszerből (KHR).

A magyar kormány 2021-től engedélyt adott a CSOK hitel felvételére nyugdíjasoknak, amennyiben dolgoznak és vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Természetesen ehhez a hitelfelvételi követelményeken felül a CSOK feltételeinek is meg kell felelni, többek között, hogy egy lakcímen él a nyugdíjas a gyermekkel és van legalább 180 napja TB–jogviszonya.

Összegzés

Nyugdíjasként hitelt felvenni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, de pár feltétel teljesítésével minden további nélkül folyósítanak a bankok. A nyugdíj biztos jövedelemnek számít ugyan, ám minden banknál meghatároznak egy maximális életkort, amely a hitel lejárati idejéhez kapcsolódik. Fontos azonban tudni, hogy adóstárs bevonásával, aki megfelel az életkori meghatározásnak, ugyanúgy lehetséges a pozitív hitelbírálat a folyamat során.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről