Saját vállalkozás létrehozásakor, cégalalapításkor a szabadság, az esetleges alkalmazotti létből történő kilépés és a nagyobb felelősségvállalás mind-mind motiváló tényezők. Szerencsére ma már több szabadfelhasználású hiteltermék létezik, amiket a meglévő vállalkozás fejlesztésére vagy az új cég beindítására lehet költeni. De mire érdemes ezeket valójában felhasználni? Ebben segítünk cikkünkben!
Nagy József

Nagy József

május 10, 2022

0 hozzászólás

Saját vállalkozás létrehozásakor, cégalalapításkor a szabadság, az esetleges alkalmazotti létből történő kilépés és a nagyobb felelősségvállalás mind-mind motiváló tényezők. Szerencsére ma már több szabadfelhasználású hiteltermék létezik, amiket a meglévő vállalkozás fejlesztésére vagy az új cég beindítására lehet költeni. De mire érdemes ezeket valójában felhasználni? Ebben segítünk cikkünkben!

Mi mindent kell átgondolni, mielőtt cégalapítás mellett döntesz? 

A cégalapítás mindig hatalmas döntés, hiszen bőven rejthet kockázatot, de sikereket is. Mielőtt belevágnánk: tervezni kell, főleg pénzügyi értelemben, vegyük sorra:

 

– Miből lesz a tőke?

– Mit tudunk magunk finanszírozni?

– Kell-e befektetőt bevonni vagy hitelt felvenni az elinduláshoz? stb.

 

Érdemes rövidebb és hosszabb távú célokat reálisan kitűzni, akár egy egyéves és ötéves pénzügyi tervezetet összeállítani – ez nagyban segíti majd a jó döntés meghozatalát.

Mire érdemes vállalkozói hitelt felvenni?

0. Az elinduláshoz

Bár ez nem klasszikus vállalkozói hitel még, de a cégalapításhoz, a szükséges felszerelésekhez, irodabérléshez, a kezdeti bérigények fedezésére és egyebekre is eredményesen felvehető hitel. Ráadásul, ha nem szolgáltatást nyújtó cégről van szó, hanem fizikai termékeket forgalmazóval, akkor az indulókészlet megvásárlása is igen nagy költséget jelenthet – erre is kelleni fog az induló tőke.

1. A pénzügyi nehézségek megoldására

Ha likviditási problémákkal küzd a cég, akkor bizony egy vállalkozói hitel ezt stabilizálni tudja, a stabil háttér pedig egyenes út a fejlődéshez. Gazdasági, pénzügyi válság, magas infláció és emelkedő alapanyagárak mellett egy ilyen hitel nagy segítség lehet. A pandémia jelentős visszaesést eredményezett néhány szektorban, az újraindulás támogatására pedig több – igen kedvező feltételekkel elérhető – hiteltermék is megjelent a piacon. Ha ilyen jellegű probléma áll fenn, akkor érdemes utánajárni ezeknek a lehetőségeknek is.

2. Az online jelenlét megerősítésére

Ha a cég szeretne lépést tartani a ügyfelei elvárásaival, akkor bizony felmerülhet egy modern, felhasználóbarát honlap fejlesztésére vagy webshop létrehozására, melynek költségfedezetét vállalkozói hitelből is eredményesen lehet fínanszírozni. Emellett egy minőségi közösségi média jelenlét és a felületek karbantartása is extra költségként jelenhet meg, főleg ha marketingügynökségek vannak kiszervezve. Ez is fedezhető a kölcsönből.

3. Marketing

Egy nagyobb kampány vagy éves büdzsé összeállítására egy nehezebb időszakban jó megoldás lehet a hitelfelvétel, hiszen egy okosan összeállított marketingstratégiával – megfelelő hirdetésekkel és reklámokkal – növekszik az eladás, ami bőven visszatérítheti a korábbi kölcsönt. Költségként megjelenhet a grafikai munka, a fotós és videós szakember munkadíja, a szórólapok és reklámok redizájnjának és nyomtatásának, illetve terjesztésének az ára, a marketingügynökség havidíja és a hirdetésekre elköltött összeg – ezek nagy anyagi terhet jelenthetnek a cégnek.

4. Eszköz- és humánerőforrásra

Az oktatások, a humánerőforrás tudásának fejlesztése és a munkaerő állomány növelése is költséges, de szükséges kiadás. Utóbbi pedig magával hozhatja a nagyobb iroda szükségességét vagy egy átalakítási beruházást. Emellett az eszközpark, például szállítójárművek, szerszámok, gépek beszerzése, modernizálása vagy a cég működésének környezetbaráttá tétele is jelenthetnek extra kiadásokat.

5. Új ötlet megvalósítására

Ha a vállalkozás új irányokat venne, de a piacon nehéz erre befektetőt bevonni vagy nem is szeretne a cég befektetővel együttműködni, akkor az ötlet megvalósítására szintén kellő fedezetet adhat egy vállalkozói kölcsön. Ha ez az eredményes továbblépés, fejlődés kulcsa, akkor érdemes elgondolkodni rajta. A főtevékenységhez szorosan nem kapcsolódó projekteket érdemes teljesen külön kezelni anyagi szempontból – így könnyebben mérhetővé válik a sikeressége. Egy ilyen „oldalprojekt” fedezhető teljesen hitelből, megnézve azt, hogy alkalmas-e önmagában a törlesztőrészletek kitermelésére is, ha igen, akkor egy sikeres mellékvállalkozás született!

6. Egyéb fejlesztésekre

Felmerülhetnek olyan költségek, amelyek egy adott technológia megvételére, szoftver vásárlására, jogdíjak vagy know-how megfizetésére irányulnak. Ezek általában súlyosabb költségterhekkel járnak, de sokat segítenek a gyártásban, kiszolgálásban, szolgáltatásban, így a beruházás hamar hasznot termelhet. Egy jól működő vállalkozás esetében a fejlesztéseket gyorsan végre kell hajtani, hogy a növekedéssel és a kereslettel lépést tudjon tartani, ezt viszont nem minden esetben tudja még saját tőkéből megtenni, ilyenkor is optimális egy vállalkozói hitel felvétele.

Hogyan érdemes vállalkozói hitelt használni?

A felvétel előtt mindenképp érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen ütemben, milyen anyagi terhelés mentén tudjuk eredményesen törleszteni a hitelt. Mérlegelni kell azt is, hogy a hitellel történő fejlesztés vagy likviditási fedezet mennyiben segíti vállalkozásunk fejlődését, stabilitását. Bátran konzultáljunk vállalkozás fejlesztési vagy pénzügyi szakemberrel, aki segít ezeket átlátni, illetve megtalálhatja a számunkra legkedvezőbb hitelkonstrukciót.

 

Egy vállalkozói hitel mind az induló cégeknek, mind a már meglévő vállalkozásoknak segítségére lehet, előbbinél a cégalapítás és az első időszak költségeinek a fedezésében, utóbbinak pedig a fejlődésben, előrelépésben. Ne feledjük, a siker kulcsa lehet egy átgondoltan igénybe vett vállalkozói hitel!

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről