Minden cégvezető jól ismeri a banki hitelek nyújtotta lehetőségeket, ám nem ez az egyetlen vállalati finanszírozási megoldás. A likviditás fenntartása érdekében egyszerű és gyors megoldás lehet a faktoring.   Mi is az a faktoring? A faktoring egy vállalat finanszírozási megoldás, amely keretében egy adott gazdasági társaság…
Nagy József

Nagy József

május 6, 2021

0 hozzászólás

Minden cégvezető jól ismeri a banki hitelek nyújtotta lehetőségeket, ám nem ez az egyetlen vállalati finanszírozási megoldás. A likviditás fenntartása érdekében egyszerű és gyors megoldás lehet a faktoring.

 

Mi is az a faktoring?

A faktoring egy vállalat finanszírozási megoldás, amely keretében egy adott gazdasági társaság engedméezi (tehát eladja) a vevő számlát egy faktorcég számára. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy cég kiállított számla követelésének eladásával azonnal bevételhez tud jutni, ahelyett, hogy kivárná a 30 vagy akár 120 napos fizetési határidőt. A faktoring esetében tehát nem hitelről van szó, hiszen egy korábbi teljesítés ellenértékéről beszélünk. 

Faktorálás során a számlát engedményező (eladó) cég, a vevő és a faktorcég a három szereplő. A számlát eladó cég tehát a kiállított számláját a faktorcég számára adja el, amely azért a bruttó összeg egy meghatározott részét rövid időn belül, akár 1 nap alatt kifizeti. A vevő természetesen a faktorcégnek fizeti ki a számla ellenértékét. 

 

Mi a különbség a faktoring és a hitel között?

A fentiek alapján jól látszik, hogy a faktoring és a banki hitel két teljesen eltérő vállalkozások számára elérhető finanszírozási megoldás. Banki hitel esetén az ügylet a bank és a hitelt igénylő vállalkozás között zajlik, akár több éves futamidővel, és fedezet meghatározásával. Faktoring esetében általában pár hónapos futamidőről beszélünk, fedezetnek pedig a számlát vagy követelést tekinthetjük. 

 

Mik a faktoring előnyei?

A faktoring előnyei közül az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • Tervezhetőbbé válnak a jövőben felmerülő bevételek, csökkenthető a kesei vagy nemfizetésből eredő kockázat
  • Átmeneti likviditási és finanszírozási problémák kezelhetőek nagy összegű és hosszú fizetési határidővel kiállított számlák esetén
  • Nem szükséges követelésbehajtási problémákkal bajlódni, a faktorcég ezt a feladatot is elvégzi
  • Míg banki hitel esetében a vállalkozás hitelképességét vizsgálja a hitelező, faktoring esetében a vevő fizetési képessége és fizetési hajlandósága az, amit a faktoring cég vizsgál

A faktoringnak természetesen költsége is van, amelyet a faktorcégek egyedileg határoznak meg. Általában ennek alapja a számla ellenértéke, és ez fedezi kési és nemfizetésből, eredő kockázatokat valamint az  esetleges behajtási költségeket is. 

Összefoglalva tehát a faktoring és a banki hitel jól megfér egymás mellett mint a két legnépszerűbb finanszírozási lehetőség, hiszen eltérő helyzetekben, de hasonló problémákra tudnak megfelelő megoldást biztosítani. 

 

 

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről