A PSD2 (Payment Services Directive 2,) az Európai Unió által bevezetett jogszabály, amely az elektronikus fizetéseket és pénzügyi szolgáltatásokat szabályozza az EU-n belül. A PSD2 főbb céljai Az innováció ösztönzése: Az irányelv ösztönzi az innovációt és a versenyt a digitális fizetési szolgáltatások piacán. Ez lehetővé teszi, hogy új és innovatív…
Antal Tamás

Antal Tamás

június 5, 2023

0 hozzászólás

A PSD2 (Payment Services Directive 2,) az Európai Unió által bevezetett jogszabály, amely az elektronikus fizetéseket és pénzügyi szolgáltatásokat szabályozza az EU-n belül.

A PSD2 főbb céljai

  1. Az innováció ösztönzése: Az irányelv ösztönzi az innovációt és a versenyt a digitális fizetési szolgáltatások piacán. Ez lehetővé teszi, hogy új és innovatív fizetési szolgáltatások jelenjenek meg a piacon, amelyek jobban megfelelnek az ügyfelek igényeinek.
  2. Az ügyfélvédelem javítása: A PSD2 előírásai megerősítik az ügyfélvédelmet és biztonságosabbá teszik a digitális fizetéseket. Követelményei közé tartozik a 2-faktoros azonosítás, azaz a biztonsági kód és egyéb biztonsági intézkedések használata az ügyfelek online fizetéseinek megerősítéséhez.
  3. A piaci verseny fokozása: A PSD2 előírásai lehetővé teszik egy harmadik fél, a szolgáltatók számára, hogy az ügyfelek engedélyével hozzáférjenek az pénzügyi adataikhoz és szolgáltatásokhoz. Ez a fajta nyitott bankolás hozzájárul az új szolgáltatók piacra lépéséhez és a verseny fokozásához.
  4. Az egységes európai fizetési piac létrehozása: Az irányelv célja az egységes európai fizetési piac létrehozása és az európai fizetési szolgáltatások jobb működésének biztosítása. Az egységes piac elősegíti az ügyfelek átláthatóbb és könnyebb hozzáférését a különböző fizetési szolgáltatásokhoz, illetve egységes szabályozási keretet biztosít az EU-ban.

Hatása az ügyfelekre

A PSD2 hatása az ügyfelekre sokrétű. Az egyik legfontosabb változás, amit a PSD2 bevezetett, az a kétfaktoros azonosítás kötelezettsége az online tranzakciók során. Ez azt jelenti, hogy amikor egy ügyfél online fizetést hajt végre, két különböző azonosítási módszert kell használnia. Például a jelszaván kívül az ügyfélnek meg kell adnia egy másik azonosítási adatot, például egy kódot, amelyet SMS-ben kap meg.

A PSD2 másik fontos hatása az ügyfelekre az adatvédelem és adatbiztonság megerősítése. Az irányelv előírja, hogy a pénzügyi szolgáltatók szigorú adatvédelmi és biztonsági előírásokat követeljenek meg a harmadik felektől, akikkel az ügyfelek adatmegosztást végeznek. Az adatvédelmi és biztonsági előírásoknak köszönhetően az ügyfelek adatai sokkal jobban védettek, mint korábban.

Harmadik felek és az adatmegosztás

Az adatmegosztás lehetőségei is bővültek a PSD2 bevezetésével. Az irányelv előírja, hogy a bankoknak lehetővé kell tenniük az ügyfelek számára, hogy megosszák a bankszámla adataikat más pénzügyi szolgáltatókkal, például más bankokkal vagy fizetési szolgáltatókkal. Ez szélesebb körű szolgáltatásokhoz és jobb árakhoz vezethet.

Viszont fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek az ezzel járó kockázatokkal és megfelelően állítsák be az engedélyeket az online banki felületen vagy alkalmazáson keresztül. Az ügyfeleknek joguk van hozzáférni az adataikhoz és bármikor visszavonhatják az adatmegosztási engedélyeket, ha úgy döntenek.

Amit még fontos megjegyezni, hogy az adatmegosztás lehetővé teszi a harmadik félnek, hogy olyan innovatív és testre szabott szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek jobban megfelelnek az ügyfelek igényeinek és lehetőségeinek. Az ilyen szolgáltatások közé tartozik például az okostelefonos alkalmazásokon keresztüli fizetési lehetőség, amellyel a vásárlás egyetlen érintéssel vagy kattintással megoldható, az online bankszámla összekapcsolása a költségvetési alkalmazásokkal, vagy az ügyfelek pénzügyi adatainak összegyűjtése és elemzése, hogy jobban megértsék a saját kiadásaikat és megtakarítási lehetőségeiket.

Összefoglalás

Összességében a PSD2 egy olyan jogszabály, amely a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat ösztönzi az innovációra, valamint biztosítja az ügyfelek biztonságát és védelmét. Az ügyfeleknek fontos tisztában lenniük a PSD2 előírásaival és hatásaival, mert ezek befolyásolják mindennapi pénzügyeiket és döntéseiket, így segíthetnek abban, hogy az adatvédelemmel és a biztonsággal kapcsolatos kockázatokat minimalizálják.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről