Így finanszírozható hitelből a továbbtanulás 

Avatar Nagy József
2021. május 8.

Szeretnél diplomát szerezni? Nagyszerű, szentül hiszem, hogy az ambiciózus fiataloké a jövő! Azonban mindez nemcsak a 18. életévüket frissen betöltött, főállású diákok – és családjaik – számára jelenthet komoly anyagi megterhelést. Sokan már önálló háztartással és keresettel rendelkező felnőttként döntenek a továbbtanulás mellettaz otthonuk, valamint önmaguk fenntartása mellett pedig igen nehéz összespórolni a tanulmányaik finanszírozásához szükséges összegetAz önköltséges szakok szemeszterenként jellemzően 200 000 Ft feletti kiadást jelentenek, de előfordulnak a képzési palettán félévente 1 millió forintot meghaladó tandíjak is. Nézzük meg, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre segítségként! 

 

Diákhitel  

A legkézenfekvőbb opció kétségkívül a Diákhitel, amely a munkaviszonnyal nem rendelkező fiataloknak is megoldást jelenthet. Az igénylésre jogosult lehet bárki, aki aktív hallgatói jogviszonnyal, magyar állampolgársággal, valamint magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkezik, és még nem töltötte be a 45. életévét (a további feltételek a Diákhitel Központ Zrt. honlapján érhetőek el). Ez a hitel a tanulmányi időszak során bármikor igénybe vehető. Megkülönböztetünk Diákhitel1, Diákhitel2 és Diákhitel Plusz névre hallgató konstrukciókat; az alábbiakban ezek ismérveit részletezem Neked. 

 

Diákhitel1 

Ami talán a legfontosabb, hogy ezen termék esetében szabadon felhasználható összeghez juthatsz, amelyet a tanulmányaid finanszírozásán túl használhatsz a lakhatási, illetve mindennapos megélhetési költségeid fedezésére, továbbá a tanuláshoz szükséges technikai eszközök (laptop, tablet), illetve tankönyvek, jegyzetek megvásárlására is. Megválaszthatod a térítés összegét és gyakoriságát is, így havonta 15 000 és 150 000 Ft közötti bevételhez juthatsz, illetve ha a féléves gyakoriság mellett döntesz, 90 000 és 750 000 Ft közötti átutalásban részesülhetsz évente két alkalommal. Az éves kamat rendkívül kedvező, mindössze 1,99%, melyet további költségek nem terhelnek. 

 

Diákhitel2 

Ez már egy kötöttebb (viszont teljesen kamat- és költségmentes) lehetőség, ám hasznos lehet, amennyiben akár a családod, akár a már meglévő munkaviszonyod révén rendelkezel jövedelemmel, és ténylegesen csak az iskolád által Rád rótt terheket szeretnéd átmenetileg csökkenteni vagy megszüntetni. Az utalások gyakorisága itt eredendően féléves, a választható összeg minimum 50 000 Ft, a felső határt pedig a komplett félévi tandíjad jelenti. Ha emellett döntesz, az átutalás közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára érkezik, így szerencsére lehetőséged sincs arra, hogy másra költsd. 

 

Diákhitel Plusz 

Ez a termék akkor lehet jó társad, ha egy egyszeri segítségre van szükséged, például egy anyagilag megterhelőbb időszakban. Amennyiben még nem töltötted be az 55. életéved és igazoltan tanulsz valamely felsőoktatási intézményben, jogosult vagy az igénylésére. A kapott forrás a Diákhitel1-hez hasonlóan bármire elkölthető, a saját számládra érkezik; kérhetsz 100 000, de akár 500 000 Ft-ot is. A visszafizetés kapcsán ezúttal sem keletkezik egyéb kamat- és díjfizetési kötelezettséged, azonban a törlesztési időszak jó eséllyel már a tanulmányaid alatt megkezdődik, a folyósítástól számított egyéves türelmi időszak letelte után. Te választhatod meg, hogy mennyi idő alatt kívánod visszafizetni a megjelölt összeget, 1 és 5 év közötti intervallumban. 

 

Összegzés 

A fenti lehetőségek az állami kamattámogatásnak köszönhetően minimális többletköltséggel (vagy akár anélkül) igénybe vehetőek, és valódi segítséget nyújthatnak, amennyiben szükséged van erre az edukációd finanszírozásához. Fontos tudnod, hogy a Diákhitel1 és a Diákhitel2 konstrukció esetében a törlesztést ráérsz a tanulmányaid befejezése után elkezdeni. A kapcsolódó havi kiadás az első évben minimális (a választott hiteltermék függvényében a mindenkori minimálbér meghatározott százaléka, a gyakorlatban jellemzően 7-8000 Ft), a későbbiekben pedig a bejelentett munkabéred alapján kerül megállapításra. Érdemes szem előtt tartanod, hogy a felvett hitelösszeg rugalmasan, költségek nélkül előtörleszthető, így a gyakorlatban a valós teherviselő képességed határozza meg, hogy mennyi idő alatt fizeted vissza a tartozásod. Az igénylés pedig nem is lehetne egyszerűbb: amennyiben rendelkezel Ügyfélkapu regisztrációval, online is kezdeményezheted a szerződésed megkötését, illetve a tanulmányi rendszeren (Neptun, ETR) keresztül is lehetőséged van a kérelmed benyújtására. Amennyiben a fenti opciók bármelyike – vagy akár mindegyike – felkeltette az érdeklődésed, további részleteket, feltételeket a Diákhitel Központ Zrt. weboldalán találhatsz. 

 

Mi lehetséges még? 

  

Lehet, hogy a Diákhitel valamiért nem nyerte el a tetszésed – vagy esetedben nem teljesülnek az igényléshez szükséges kritériumok -, ám ekkor sem kell lemondanod a továbbtanulásról! Ha rendelkezel munkaviszonnyal (alkalmazottként vagy akár vállalkozói státuszban), illetve nyugdíjas vagy, megfelelő választást jelenthet egy piaci személyi kölcsön ajánlat. Ezen konstrukciók szabadon, hitelcéltól függetlenül, jellemzően 7% feletti éves kamatozás mellett elérhetőek, azonban fontos tudnod, hogy a jövedelmed igazolása (bankszámlakivonattal és/vagy munkáltatói igazolással, avagy NAV jövedelemigazolással) előfeltétele a kérelem benyújtásának, a folyósítás pedig minden esetben bírálathoz kötött. A járványhelyzet miatt (is) egyre több pénzintézet kínál teljes mértékben online, érintkezésmentes igénylési lehetőséget, amely természetesen ugyanúgy megfelel az MNB szabályozásnak, mintha bankfiókban töltenéd ki a szükséges dokumentumokat. A legfontosabb persze, hogy a döntésed meghozatala előtt mérlegelj: hosszútávra kötelezed el Magad; az igénybe vett összeget egyszer vissza is kell fizetned, így olyan terméket érdemes választanod, amely biztonságosan vállalható költséget ró Rád havi szinten, éveken keresztül is. Bárhogy is döntesz: sok sikert Neked, érd el a céljaid! 

 

 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki.

Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok

1,5 millió forint 4 éves futamidő esetén