A készpénzes fizetés egyre inkább háttérbe szorul. Online és személyesen a boltokban egy csippantással tudunk fizetni, sokszor PIN kód megadása nélkül is, valamint bizonyos esetekben kedvezmény is jár kártyás fizetéskor. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig. Miért jó, ha van…
Antal Tamás

Antal Tamás

június 5, 2023

0 hozzászólás

A készpénzes fizetés egyre inkább háttérbe szorul. Online és személyesen a boltokban egy csippantással tudunk fizetni, sokszor PIN kód megadása nélkül is, valamint bizonyos esetekben kedvezmény is jár kártyás fizetéskor. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig. Miért jó, ha van hitelkártya és bankkártya is nálunk? Melyik mire alkalmas?

Mi a bankkártya?

A bankkártya egy szabványos méretű, műanyag plasztik lap, amely információt hordoz. Készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank ad a nála számlát vezető ügyfeleinek. A kártya fedezetéül a kártyán levő pénzösszeg szolgál. A kártyához kapcsolódnak a tulajdonos személyes adatai, illetve egy titkos PIN-kód, a kártya használatakor ezekkel tudják azonosítani a tulajdonost. A bankkártyával lehet vásárolni személyesen és online is, ATM-ből készpénzt lehet felvenni, valamint egyéb pénzügyek intézésére is alkalmas. A bankkártyás vásárlás ingyenes, viszont az e-bankon vagy mobilbankon keresztül történő, átutalásos fizetésre számlacsomagtól függően díjat számíthatnak fel a bankok, ezért fontos utánanézni, hogy melyik csomag a legkedvezőbb a saját használatunknak megfelelően.

Mi a hitelkártya?

A hitelkártya tulajdonképpen egy speciális bankkártya, amellyel a felhasználó nem a saját pénzét, hanem a bank pénzét használja. A hitelkeretet minden esetben a bank állapítja meg, ami a nettó kereset 2-3-szor magasabb összege. Az ügyfél a bank pénzét kamatmentesen használhatja 45 napig, azaz a türelmi időszak végéig. A hitelkártyához különböző kedvezmények is társulhatnak, ez általában 1-2, vagy akár több százalék kedvezmény a vásárlások végösszegéből, illetve egyéb kedvezmények. Hitelkártyát bárki igényelhet, aki már nagykorú és jövedelme elér egy bizonyos összeget.

Előnye, hogy:

 • külföldön sokszor csak ezzel fizethetjük a szállást, vagy az autóbérlést;
 • egyes szolgáltatók, például élelmiszerüzletek kedvezményt adnak hitelkártyával történő vásárlás esetén;
 • váratlan kiadásainkat is fedezhetjük a hitelkártyán rendelkezésre álló keretből, például egy elromlott mosógépet fedezhetünk és újra tudjuk tölteni az összeget, amint megérkezik bankkártyánkra fizetésünk;
 • biztonságos, mert teljesen független a folyószámlán lévő pénzösszegtől.

Hátránya, hogy:

 • 30% fölötti kamatot kell visszafizetni, ha nem töltjük vissza határidőre a kártyáról elköltött összeget, illetve akár késedelmi díjat is számolhat fel a bank;
 • a készpénzfelvétel sem ajánlott, ugyanis nagyon drága hitelkártyáról a tranzakció, valamint ez az összeg rögtön kamatozni kezd.

A hitelkártya tehát egy olyan kártyatípus, melyhez egy hitelkeret tartozik, vagyis tulajdonképpen egy bank által nyújtott hitel, amely független a bankszámlához kibocsátott betéti bankkártyánktól.  A hitelkeretet a bank bírálat után bocsátja a kártyabirtokos rendelkezésére.

A bankkártyaválasztás szempontjai

 • Az éves díj;
 • A tranzakciók költsége;
 • A használat gyakorisága;
 • A bankszámla típusa;
 • A használati hely.

Hitelkártyánál egyetlen szempontként a THM-et kell figyelni, ugyanis a Teljes Hiteldíj Mutató jelzi, hogy melyik rendelkezik a legkedvezőbb költségekkel.

szükséges választani a két kártyatípus között?

A válasz nagyon egyszerű, nem. Ha az élethelyzet, vásárlási szokások indokolttá teszik, akkor bármikor igényelhető hitelkártya is betéti bankkártya mellé vagy ahelyett is! Ha tehát a kártya tulajdonosaként gyakran utazol külföldre, ott veszel igénybe egyéb szolgáltatásokat, akár vállalkozóként gyakran adódik olyan helyzet, hogy nagy összegű kifizetéseket kell egyszerre rendezned vagy csak szeretnéd a sokoldalú kedvezményeket kihasználni, akkor érdemes lehet hitelkártyát igényelni.

A bankkártya és a hitelkártya tehát jól kiegészíthetik egymást, amennyiben körültekintően és tudatosan használjuk őket.

A legjelentősebb különbségek a bankkártya, és a hitelkártya között:

 • A bankkártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg, vagyis a számla egyenlege szolgál. Tehát, addig lehetséges használni, míg van pénz a számlán. Alkalmas vásárlásra, készpénz felvételre, egyéb ügyintézésre.
 • A hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla. Mivel a bank által rendelkezésre bocsátott hitelkeret van használatban, nem kell pénzt elhelyezni a bankszámlán. A hitelkártyát a hitelkeret erejéig lehet használni vásárlásra.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről