Jelenlegi helyzet 2022 augusztusában, az energiavészhelyzet bejelentése után, valamint a rezsicsökkentés részleges kivezetésével mindennél fontosabbá vált megállni és elgondolkodni a környezetünket érintő folyamatokon. Az elmúlt években már látni lehetett, hogy változásokra és változtatásokra van szükség. A 3 éve velünk lévő korona vírus, de még inkább az orosz ukrán háború azonban…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

szeptember 13, 2022

0 hozzászólás

Jelenlegi helyzet

2022 augusztusában, az energiavészhelyzet bejelentése után, valamint a rezsicsökkentés részleges kivezetésével mindennél fontosabbá vált megállni és elgondolkodni a környezetünket érintő folyamatokon. Az elmúlt években már látni lehetett, hogy változásokra és változtatásokra van szükség. A 3 éve velünk lévő korona vírus, de még inkább az orosz ukrán háború azonban felgyorsította ezeket a folyamatokat, hiszen kiderült milyen kitettséget jelent az energiafüggés az országok számára. De van megoldás?

Megújuló és nem megújuló energiaforrások

Először is talán érdemes tisztázni, hogy melyek a megújuló és nem megújuló energiaforrások.
A fosszilis (nem megújuló) energiaforrások közé tartozik: a kőszén, kőolaj, földgáz, propán-bután gáz. A megújuló energiaforrások: a nap-, a szél-, a víz-, az ár-apály, a geotermikus-, a tenger hullámzásából kinyerhető energia és a biomassza.
A fosszilis energiahordozók emberi léptékben nem képesek megújulni. Ezzel szemben a napenergia korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, bárhol előállítható, így nem szükséges szállításáról gondoskodni.

Elegendő energiát tud adni a napsugárzás?

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál, 1,5 nap alatt pedig a teljes fellelhető és kitermelhető kőolajkészlet energiájának megfelelő sugárzás érkezik földünkre. A megújuló energiaforrások tehát korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre. Az energiafelhasználásban komoly szerep jut az elektromos áramnak, ezért is lehet nagy jelentősége a napelemes áramtermelésnek.

A napenergia előnyei

  1. Tiszta, felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  2. Csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  3. Kimeríthetetlen energiaforrás, a szórt fényt is jól hasznosítja.
  4. Magyarországon az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, így teljesen optimális hazánk elhelyezkedése a napelemmel történő áramtermelésre.
  5. A napelemes rendszerek rugalmasan tervezhetők, így a fogyasztáshoz legoptimálisabb rendszer állítható össze.
  6. A fejlődéssel együtt a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  7. A napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van és minimális karbantartást igényel.
  8. A nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen vissza lehet kapni és fel is lehet használni.
  9. Hosszú távú befektetés, átlagosan 25-30 évre tudja biztosítani az áramellátást egy-egy napelemes rendszer.

 

Az energia vészhelyzet eredményei

A magyar kormány által júliusban kihirdetett energiavészhelyzet sosem látott mértékben pörgette fel a megújuló energia igényt, ezzel együtt a napelem piacot. A gyártók, forgalmazók 3-5X több megrendeléssel szembesültek a bejelentés után. A magasabb euróárfolyam következtében tapasztalható áremelkedés és a meghosszabbodó várakozási idő mellett is érdemes belevágni a napelemes beruházásba, amely minden kétséget kizáróan még támogatások nélkül is megéri. Az új energia árak mellett pedig a napelemek megtérülési ideje is jelentősen lerövidült. Az eddig mondott 8-10 év helyett, 2-5 évet kommunikálnak a forgalmazók.

Továbbá a vásárlók kezdik meglátni a lehetőséget a megújuló energiaforrásokban, így a jelenleg szükségesnél nagyobb rendszerekbe ruháznak be, sejtetve ezzel azt, hogy idővel nem zárják ki az elektromos fűtést és esetleg elektromos autók megvételét. Állami támogatás hiányában vagy azt kiegészítendő, akár önerő nélkül itt egy segítség a jövő befektetésébe: instacash.hu/hitelkalkulator

Összefoglalás

A megújuló energiaforrások egyik legfontosabb előnye már az elnevezésben is benne van – sosem fogynak el. Magyarország a magas napsütéses órák számát nézve ideális a napelem rendszerek telepítésére, amellyel megszabadulhatunk villanyszámlánk fizetésétől és a befektetett költségek hamar megtudnak térülni. A környezetünket pedig óvjuk, hiszen a nap folyamatosan dolgozik, ne féljünk használni.

 

Napelemes rendszer finanszírozása? Számolja ki!

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről