Mi a diákhitel? A diákhitel egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók által igényelhető, kedvező feltételek mellett nyújtott kölcsön. Célja azon fiatalok pénzügyi támogatása, akik diplomát akarnak szerezni, de a tanuláshoz szükséges források egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésükre. A diákhitel olyan hitelkonstrukció, melynek visszafizetése biztonságos, tervezhető, a hitelfelvevő pénzügyi…
Antal Tamás

Antal Tamás

június 5, 2023

0 hozzászólás

Mi a diákhitel?

A diákhitel egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók által igényelhető, kedvező feltételek mellett nyújtott kölcsön. Célja azon fiatalok pénzügyi támogatása, akik diplomát akarnak szerezni, de a tanuláshoz szükséges források egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésükre. A diákhitel olyan hitelkonstrukció, melynek visszafizetése biztonságos, tervezhető, a hitelfelvevő pénzügyi helyzetéhez, jövedelméhez igazodik. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet. A hitel felvételének egyetlen feltétele a felsőoktatási intézményben létrejött hallgatói jogviszony. A diákhitelek mindenféle hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhetők és bármikor ingyenesen előtörleszthetők. Az igénylés is egyszerű, akár a Neptun rendszerből indítva, elektronikusan is felvehető. Nincs szükség papíralapú dokumentumok benyújtására vagy személyes ügyintézésre, ügyfélkapus hozzáférés segítségével néhány perc alatt benyújtható.

A diákhitel típusai

  • A szabad felhasználású diákhitelt (Diákhitel1) bárki igénybe veheti, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és még nem töltötte be a 45. életévét. Maximális összege havonta 150.000 Ft, 1 szemeszterben legfeljebb 750.000 Ft.
  • A kötött felhasználású diákhitelre (Diákhitel2) a 45 évesnél fiatalabb önköltséges hallgatók jogosultak és kizárólag a képzési költségek finanszírozására használhatják fel. Fontos, hogy a hitelt az igénylők nem is kapják kézhez, hanem azt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy főiskolának utalja.
  • A Diákhitel Plusz legkisebb felvehető összege 100.000, legmagasabb összege pedig 500.000 Ft a felsőoktatásban tanulók számára.
  • Elérhetőek a szak- és felnőttképzési hitelek is, ezzel a 18 és 55 év közöttiek mindenfajta továbbtanulását támogatva. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású összeg, amely havonta 150.000 Ft-ig is terjedhet, míg a Képzési Hitel 2 kamatmentesen igényelhető, utóbbinál azonban fontos, hogy legfeljebb 500.000 Ft-ot lehet igénybe venni.

Visszafizetés és kamatok

A diákhitel a ma elérhető piaci hiteleknél sokkal előnyösebb, hiszen a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 4,99%, amely a szabad felhasználású képzési hitelre is vonatkozik. A Diákhitel2 és a 2020. május 1. – 2020. december 31. között elérhető Diákhitel Plusz pedig kamatmentes. Ezzel szemben a piacon elérhető fogyasztási hitelek még mindig 10-20% körül kamatoznak. A jelenleg elérhető családtámogatásoknak köszönhetően pedig a családot tervező édesanyák a diákhitellel is jól járnak, ugyanis akár a teljes tartozás elengedésére is van lehetőségük, amennyiben a feltételek teljesülnek.

A kötött felhasználású képzési hitel kamata 0%, itt a hitelkamatot az állam kamattámogatás formájában átvállalja. A   képzési hitelhez is kapcsolódnak gyermekszületéssel kapcsolatos támogatások, így a 2. gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén elengedik az édesanyák tartozásának felét, 3. vagy további gyermek születése esetén a teljes tartozást. Emellett nehéz élethelyzet esetén, így például rokkantsági ellátás folyósítása esetén célzott kamattámogatás igényelhető, amely alapján a törlesztés szüneteltethető és az állam ez idő alatt átvállalja a teljes kamat megfizetését. Szintén szünetel a törlesztési kötelezettség, ha a képzési hitelben részesülő diák később felsőoktatási intézménybe felvételt nyer.

A diákhitelt minden esetben a tanulmányok befejezése után kell visszafizetni, a törlesztő-részlet nem a felvett összegtől függ: az első 2 évben a minimálbér, azt követően pedig a hitelfelvevő 2 évvel korábbi jövedelme alapján történik.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről