Banki szempontból a nyugdíjasok jó adósok is, meg nem is. Mindig az egyedi esetet kell nézni, de cikkünkben megvilágítunk pár szempontot, hogy mi alapján döntenek a bankok és mit tehet az, aki idős korban szeretne kölcsönhöz jutni.
jacint.biro

jacint.biro

június 9, 2019

0 hozzászólás

Sokszor hangzik el az az egyszerű kérdés, hogy nyugdíjas vehet-e fel hitelt?

Banki szempontból a nyugdíjasok jó adósok is, meg nem is. Mindig az egyedi esetet kell nézni, de cikkünkben megvilágítunk pár szempontot, hogy mi alapján döntenek a bankok és mit tehet az, aki idős korban szeretne kölcsönhöz jutni.

Hogyan kaphat hitelt az, aki már nyugdíjas?

Ugyanúgy, mint más, csak az életkorára és a nyugdíja (jövedelme) mértékére, a körülményeire nagyon odafigyelnek a hitelbírálatkor. Kölcsönfelvétel szempontjából a bankok az előrehaladott életkort kockázati tényezőként értékelik, így előfordulhat, hogy 65 felett adóstárs bevonását kérik. Ilyen például a K&H bank személyi hitele. Abban viszont a legtöbb bank egységes álláspontot képvisel, hogy a hitel lejáratakor az adós 75 év alatti legyen. Egy 70 éves ember még reálisan vissza tud fizetni 5 év futamidővel felvett kölcsönt, ám ha valaki ennél idősebb, a bankok már nem fogják hitelképesnek találni.

A CIB Előrelépő személyi kölcsön esetében például az igénylési feltételek szerint az igénylő a hitel lejáratakor nem töltheti be a 72. életévét:

[sc_offer_view id=”289″]

Nyugdíjasként is lehet személyi kölcsönhöz jutni

A másik kritikus pont az életkor mellett, hogy a nyugdíj összege elegendő fedezetet adjon a rendszeres és zavartalan törlesztésre a teljes futamidő alatt. A megfelelő összegű nyugdíj rendes jövedelemnek számít, így ez biztosíték a banknak, hogy az illető fizetőképes. A hazai átlagos nyugdíj 120.000 forint körül mozog, így ezzel az összeggel már bele lehet vágni egy rövid futamidejű személyi kölcsönbe is. Alsó jövedelemhatárként 85000 forintos nyugdíj mellett gondolkodhat valaki hitelfelvételen. Természetesen a hitelbírálat során mindig az egyedi esetet veszik szemügyre.

személyi kölcsön nyugdíjas
Nyugdíjasok is vehetnek fel személyi kölcsönt

 

Hitel nyugdíjas korban 65 év felett

Idős korban is adódhat olyan helyzet, hogy kiegészítő anyagi forrásra, kölcsönre van szükség. Mivel szerencsére egyre magasabb az átlagéletkor, a nyugdíjas korosztály egyre nagyobb mértékben van jelen a gazdasági és pénzügyi piacon. Vagyis a szereplők, a bank ügyfelei “beleöregszenek” a helyzetbe. Hiba lenne a nyugdíjasokat pénzügyi és hitelszempontból teljesen leírni, erre egyre több pénzintézet figyel fel. Nyilván ők jóval megfontoltabban és kevésbé aktívan költenek, mint a fiatalabbak, de ettől még  – pusztán a növekvő létszámuk alapján fontosak a bankoknak.

A nyugdíjas jó adós lehet a bank szemében

Természetesen minden a leendő adós  pénzügyi kultúrájától és megfontoltságától függ. Tévedés általánosítani abban, hogy csak a gyerekeik, unokáik megsegítésére vennének fel kölcsönt. A mai frissnyugdíjas korosztály sokkal aktívabb minden téren, mint akár egy generációval régebbiek.  Utazás, építkezés, autójavítás, orvosi beavatkozások, netán fogpótlás… Számtalan okért vehet fel valaki nyugdíjasan is kölcsönt. Az is előfordulhat, hogy lekötött megtakarításaikat nem törik fel a kamatveszteség miatt idő előtt, hanem hitelt vesznek fel, ha sürgős kiadás akad.

A hitelkalkulátor használata fontos lépés

Bármi is legyen az ok, a legjobb hitel megtalálása mindig nagyon fontos, legyen az online személyi kölcsön, gyorskölcsön, vagy ingatlanalapú jelzáloghitel. Nézzen szét a legnépszerűbb ajánlatok között és hitelkalkulátorunk megmutatja a fő számokat, ami alapján felelős döntést tud hozni, bármely életkorban. Egy másik cikk a témában.További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitelHitel, Személyi kölcsön kalkulátor

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről