A magánegészségügy szerepe Az egészségügyben a magánszolgáltatók már a járványt megelőzően is elkezdtek erősödni, azonban ez a tendencia valószínűleg az enyhülés után sem fog változni, köszönhetően az állami szektorban tapasztalható várólistáknak. A privát szektor viszont láthatóan szárnyal, bevétele 2020-ban meghaladta a 900 milliárd forintot. Az már most is látható, hogy…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

október 19, 2022

0 hozzászólás

A magánegészségügy szerepe

Az egészségügyben a magánszolgáltatók már a járványt megelőzően is elkezdtek erősödni, azonban ez a tendencia valószínűleg az enyhülés után sem fog változni, köszönhetően az állami szektorban tapasztalható várólistáknak. A privát szektor viszont láthatóan szárnyal, bevétele 2020-ban meghaladta a 900 milliárd forintot. Az már most is látható, hogy a járvány gazdasági hatása, az infláció a magánegészségügyet sem kímélte: több klinikán jelentős, 20 százalékos áremelés is végbement a pandémia kitörése óta.

Az árak alakulása

A privát egészségügyhöz egy 2020. októberi felmérés szerint a magyarok 40 százaléka szokott legalább évente – ezen belül felül (18%) évente többször is – igénybe venni valamilyen magán-egészségügyi ellátást. Magánúton leggyakrabban (24%) fogorvoshoz járnak, de gyakori a nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészorvosi látogatás is (5-13%).

A drágábbnak számító fogorvosi kezelések éves összege tavaly átlagosan 76 ezer forint volt, míg a nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészorvosi szakrendelésekre átlagosan 30 ezer – 40 ezer forintot költöttek. 2022-re ezek az árak azonban jelentősen megváltoztak, a folyamatnak pedig sajnos még nincs vége. Így annak, akinek szüksége van rá vagy halogatja egy ideje az adott beavatkozást, annak igazán most éri meg igénybe venni a szolgáltatást, mert később sokkal drágább lesz. Segítség a „most” megoldáshoz: instacash.hu/gyorskolcson/

Miért is jelentős a magánszektorban a fogászatok szerepe?

Az Unióban Magyarországon a fogászati kezelések viszonylag olcsóak, nagyjából átlagosan csak a negyedét kell fizetni az akár németeknél vagy briteknél fellelhető áraknak. Azonban az alapanyagok drágulása és a külföldi páciensek elmaradása miatt nálunk is többe kerülhet majd a fogorvos. Jól mutatja azt az a gondolat is, hogy régen létezett úgynevezett „fogászati turizmus”, mely miatt a repülőjegy árával is olcsóbban tudtak igénybe venni fogászati kezeléseket a külföldiek. A fogorvosok bevételkiesése azonban a koronavírus következtében elmaradó külföldi vendégek miatt jelentős.

Ezzel egy időben viszont az alapanyagok ára érezhetően nőtt. A két tényező hatása pedig, hogy további áremelkedés várható, ezért érdemesebb a régóta halogatott és esedékes fogászati kezeléseket és pótlásokat minél előbb megoldani, hiszen még ha hitelt is kell felvenni, jelenleg a kamatokkal együtt is úgy tűnik, hogy jobban jár a páciens, mint akár egy későbbi időpontban elvégzett beavatkozással, mivel sem az orvosok, sem mások nem látják még az áremelkedések végét, de az előjelek nem bíztatóak. Mutatunk ehhez egy megoldást: személyi kölcsön kalkulátor

Minek is köszönhető pontosan az ilyen mértékű áremelkedés az egészségügyben?

A gazdaság negatív irányú működéséhez az elmúlt 2 évben 3 jelentős tényező is hozzájárult.

Az egyik ilyen, hogy a világjárvány nem tűnt el az életünkből, hanem újabb és újabb hullámokkal sújtotta a világot, amely további korlátozásokat eredményezett. Így a szolgáltatások iránti kereslet nem volt képes regenerálódni. Ilyen két nagy példa a turizmus és a vendéglátás.

Ebből eredően további problémát jelentett a globális beszállítói kapcsolatok súlyos és tartós széttöredezése miatt bekövetkező termelés akadozás a feldolgozóipar számos területén. A különböző gazdasági centrumokban, Európa, Kelet-Ázsia, Észak-Amerika a járványhullámok nem ugyanakkor zajlottak, és a korlátozások miatt változott a munkavégzés tempója és lehetősége.

Mindenki láthatta, hogy mennyire sérülékenyek a globális szállítási láncok, amikor tavaly márciusban az Ever Given óriás konténerszállító hajó elakadt a Szuezi-csatornán. A 6 nap és 7 órán át tartó fennakadás hónapokra elhúzódó problémákat okozott a Kína és Európa közötti kereskedelemben, amit különösen az európai feldolgozóipari cégek sínylettek meg. További probléma, amikor Kínában ipari régiókban szünetel a gyártás, és ezáltal alkatrészhiány lép fel. A globális beszállítási problémák már a Covid-válság legelején megjelentek, de mindez az idő elteltével egyre jobban elterjedt.

Következő nagy problémaként pedig az évtizedes csúcson lévő inflációt lehet említeni, amely mindenkit érint. Amikor az inflációt emlegetjük, általában az éves árindex változásáról beszélünk. Vagyis arról, hogy az egy évvel ezelőttihez képest mennyit változott valaminek az ára. A legfontosabb ok az infláció mögött a kereslet és a kínálat egyensúlyának súlyos megbomlása. Ha túl sokan akarnak megvenni valamit, amiből kevés van, akkor a piacgazdaság logikája szerint annak az ára elkezd emelkedni. Minél nagyobb a kereslet és minél kisebb a kínálat annál magasabb árat lehet kérni a termékért. 2021 során a termelés akadozása miatt globális probléma lett az infláció növekedése. Ez a tendencia azóta is folyamatos, nem lehet megjósolni a végét az áremelkedésnek.

Az áremelkedés további okai

Átlagosan 10%-kal kerül többe egy orvostechnikai és gyógyászati eszköz a covid előtti időkhöz képest, melynek oka a termelés és a gyártás csökkenésében keresendő. További indok az alapanyaghiány és a fuvarozási költségek emelkedése. Emiatt a gyártók árakat emeltek, amit itthon még a forint növekvő árfolyama is tovább fokozott. Az ukrán-orosz konfliktus tovább súlyosbíthatja a problémát, hiszen mindkét ország jelentős exportőre olyan nyersanyagoknak (réz, vas, palládium, platina), amelyek elengedhetetlenek az orvosi műszerek gyártásához.

A forgalmazó vállalatok már nem adják ki a korábban megszokott, éves árlistát. Általánosságban elmondható, hogy a koronavírus járvány és az infláció 2021-ben 5-10%-os áremelkedést eredményezett az orvostechnikai eszközök piacán. De az árváltozás nemcsak az orvostechnikai eszközöket érinti, hanem a mindennapi tevékenységhez köthető szakmai fogyóanyagok piacát is. Bizonyos termékek ára a járvány miatt akár 20-30-50%-kal is emelkedett.

Az áremelkedés másik nagy okozója a bérköltség, még a magánszektorban is. Az állami oldalon bérrendezés következett be, mely nyomás alá helyezte a szolgáltatókat, miután a magánszektor nem kapott fedezetet az emelésre. De a kényszerű áremeléseknek még nincs vége. A magánszektorra ugyanúgy jellemző a munkaerőhiány, a piaci koncentráció, sok az akvizíció és az új szereplő. Az elmúlt időszakban több beruházás is megvalósult, létrejöttek magán kórházak, melynek technikai feltételei, és eszközparkja tovább emelheti a szolgáltatások színvonalát, így az áremelkedésnek nem látni még a végét.

Magunk is tapasztalhatjuk, hogy akár a járóbeteg ellátásban a szakorvosi konzultációs díjak tekintetében Budapesten már a 30 ezer forint sem ritka, ami öt éve inkább a 20 ezres nagyságrend körül mozgott. A 30 ezres nagyságrend szerencsére még nem az átlag, de már nem számít ritkaságnak. Mi nyújthat tehát megoldást egy magas vagy adott esetben nagyon magas orvosi vizsgálat, kezelés tekintetében? Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre a bankszámlánkon elegendő összeg, akkor természetesen dönthet úgy az ember, hogy vár, és próbál gyűjtögetni, de jelen helyzetben azt kell mondanunk sajnos, hogy nem éri meg. Folyamatosan emelkednek az árak, nem lehet megjósolni a végét a folyamatnak. A szakmában dolgozók is erre hívják fel a figyelmünket, hiszen az egészség mindennél fontosabb. Ehhez most jobb megoldást nyújthat egy banki konstrukció, mint a várakozás. Elsődlegesen persze az egészség miatt, hiszen ki szereti azt, ha nem tudja mi a problémája? Ki szereti, ha fáj hónapokig vagy akár évekig valamilye? Jelenleg az inflációnak és a cikkben tárgyalt sok indoknak köszönhetően még mindig jobb megoldás lehet egy hitel folyamat, a kamatokkal együtt is. Erről bővebben pedig az alábbi linken tájékozódhat, mi pedig azonnal segítünk: instacash.hu/online-hitel/

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről