Decemberi hitel – A szeretet vására, vagy jó döntés is lehet?

Avatar Nagy Fruzsina
2022. december 15.

A médiában már a novemberi időszaktól elkezdenek felerősödni a hangok, hogy hitel az ünnepekre, melyből megoldható a karácsonyi ajándékozást. Fontos azonban tudni, hogy a hitel önmagában viszont nem ajándék, sőt, kamatai vannak, melyeket idővel és részletekben vissza kell fizetnünk. A megoldás azonban mégsem ördögtől való. Lássuk a lehetőségeket, hogy mely hiteleket érdemes felvenni egy-egy szerettünk örömének megfinanszírozásához!

Tervezés és tervezés, hogyan érdemes elindulni?

  • Költségvetés készítése

Spórolni elsődlegesen tervezéssel lehet, előre megírt költségvetéssel. Ehhez szükséges eldönteni, hogy mennyit is szeretnénk ajándékokra költeni, majd attól kezdve ragaszkodni is a meghatározott összeghez. A költségvetés megtervezése nem a legizgalmasabb tevékenység a karácsonyi forgatag előtt, de fontos úgy rátekinteni, mint szükséges rossz, mely kereteket ad és addig enged nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér.

  • Megtakarítás December előtt

Alszámlára, megtakarítási számlára külön lehet létrehozni egy úgynevezett “ajándék alapot”, melyre havonta X összeget tehetünk félre, esetlegesen már feleslegessé vált dolgokat eladva is kereshetünk pénzt, melyet ajándékozásra szánhatunk idővel.

  • A saját bankszámla is nyújthat kedvezményeket bizonyos termékek, szolgáltatások igénybevételekor.

Van néhány bankszámla, amely kedvezményeket és pénzvisszafizetést ajánl bizonyos üzletekben való vásárlásokra. Éppen ezért mindig ellenőrizni kell, hogy a saját bankszámlánk mit nyújt, hiszen lehet, hogy nem kell feltétlenül teljes áron vásárolnunk minden esetben. Bizonyos típusú hitelkártyákkal is vehetőek igénybe kedvezmények vásárláskor, melynek részleteiről mindig a kibocsátó bank oldalán érdemes tájékozódni.

Hitelfelvételi lehetőségek

Kisebb összegekre banki konstrukciókban is találhatunk nem 1, nem 2 megoldást, így fontos, hogy ne az első szembejövő ajánlatra ugorjunk rá, hanem mérlegeljünk és az előzetes tervezés alapján vegyük számba a lehetőségeket.

  • Áruhitel

Legnagyobb előnyének tekinthető, hogy azonnal, helyben már a boltban a rendelkezésre áll, akár személyes, akár online a vásárlás. Számos esetben láthatjuk, hogy 0%-os THM-mel érhetőek el az áruhitelek, így tulajdonképp egy kamatmentes kölcsönt vehetünk igénybe az adott termékre. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem feltétlenül az adott bolt adott terméke a legolcsóbb, amit találhatunk, így a kamatmentesség a vételárban jelentkező többletkiadást könnyen ellensúlyozhatja. Kiemelendő, hogy a 0%-os THM-mel rendelkező áruhiteleket gyakran hitelkártyához kapcsolva értékesítik ez által akár jelentős költségeink merülhetnek fel. Továbbá itt is meg kell felelni a hiteligénylés alapvető feltételeinek, tehát a bankok megnézik, hogy rendelkezünk-e rendszeres, havi bevétellel.

  • Folyószámlahitel

A meglévő folyószámlánk kiegészítése egy előre meghatározott összeggel, mellyel a bankszámlánkon “mínuszba” is mehetünk az egyenlegünkkel, így tehát tovább tudunk költekezni, mint például az adott havi jövedelmünk. A hitelkeret automatikusan töltődik fel, minden átutalás beérkezésekor. Előnye, hogy gyorsan igényelhető a saját, számlavezető bankunknál, vagy akár online is, netbankon keresztül, a folyószámla hitelkerete pedig ugyanilyen könnyen módosítható. Hátránya viszont a magas kamat, mely akár 20% fölött is bőven lehet.

  • Hitelkártya

A hitelkártyával egy előre beállított hitelkerettel rendelkezünk, melyet jól is használhatunk, ha időben visszatöltjük az onnan elhasznált összeget. Erre általában 40 napot ad a bank. Ellenkező esetben a kamata 40% fölötti is lehet, így nem éri meg késlekedni az egyenleg rendezésével. A törlesztés időben való rendezésével, valamint egyéb esetekben is kínálhatnak a hitelkártyák pénzvisszafizetési kedvezményeket, mely például a karácsonyi vásárlásoknál jól jöhet, hiszen egy-egy üzletben a vásárlást hitelkártyával rendezve kedvezményesebb lehet az ajándék. A hitelkártya még egy hátrányának tekinthető az is, hogy a személyes és az online vásárlás is könnyű és hozhat kedvezményt, a készpénzfelvételre viszont súlyos összegeket számol fel.

  • Személyi kölcsön

A személyi kölcsön napjainkban is a legnépszerűbb hiteltermék, hiszen most is találhatunk viszonylag kedvező kamatokat. A felvehető összeg maximuma 10.000.000 Ft, amely természetesen karácsonyi ajándékra nem feltétlenül a legésszerűbb költséghatár, de ebbe a keretbe férhet bele egy autó, vagy egy nagy családi nyaralás. Ma már szinte minden személyi kölcsön fix kamatozású, így az árfolyamkockázat nem jellemző. Gyorsan igényelhető, online akár pár nap alatt a bankszámlánkon lehet a kért összeg, ha a hitel feltételeinek eleget tettünk. Online igényléshez segítséget itt lehet találni: instacash.hu/hitelkalkulator/

Összegzés

Az ünnep és a kiadások vészesen közelednek, így az előzetes pénzügyi tervezés után ténylegesen eldönthető, hogy szükséges-e a banki finanszírozás. Előnye és hátránya, mint minden másnak a karácsonyi hitelfelvételnek is van, de gondos utánajárással és alapos mérlegeléssel jó döntést lehet hozni. Az Instacash.hu-n keresztül pedig tapasztalt videóbankárok tudnak segíteni a döntésben, hogyha az online személyikölcsön felvétele mellett dönt valaki: instacash.hu/

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki.

Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok

1,5 millió forint 4 éves futamidő esetén