Amikor igénybe vesszük a hitelkalkulátort és a különböző személyi kölcsönök között nézelődünk, akkor sok ismeretlen fogalom kerülhet a szemünk elé. Többek között ilyen az annuitásos hitel is, ami hazánkban az egyik leggyakoribb hiteltermékek közé tartozik.
jacint.biro

jacint.biro

május 20, 2019

0 hozzászólás

Amikor igénybe vesszük a hitelkalkulátort és a különböző személyi kölcsönök között nézelődünk, akkor sok ismeretlen fogalom kerülhet a szemünk elé. Többek között ilyen az annuitásos hitel is, ami hazánkban az egyik leggyakoribb hiteltermékek közé tartozik. Ahhoz, hogy felelősségteljes döntést tudjunk hozni, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ez a fajta hitel miben különbözik a többitől.

Mi az annuitásos hitel?

Mielőtt felveszünk egy hitelt, több szempontot is figyelembe kell vennünk, például a futamidő hosszát, a maximálisan felvehető hitelösszeget, a kamat mértékét, valamint a THM és a törlesztő részlet összegét, melyekre könnyen fényt deríthetünk a személyi hitelkalkulátor használatával.

Mindemellett azonban azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen törlesztési rend szerint történik a felvett hitel visszafizetése.

Annuitásos törlesztés esetén mindig ugyanakkora összegű törlesztő részletet kell fizetnünk. A hitel futamideje alatt csökkenő arányban fizetjük a kamatot és ezzel párhuzamosan egyre növekszik a visszafizetett tőke nagysága.

Tegyük fel, hogy 5 év futamidőre felveszünk 100.000 Ft-ot, 10%-os kamatozású személyi kölcsön formájában. Akkor a törlesztő részlet összegét az annuitásos tényező ismeretében egy egyszerű képlettel számíthatjuk ki:

A fizetendő törlesztő összege = A felvett hitel összege Annuitásos tényező= 100.0003,79079=26.380 Ft

Annuitásos tényező = 3,79079

Annuitásos hitelnél a törlesztési tervet úgy állíthatjuk össze, hogy a törlesztő részlet összegéből először mindig az esedékes kamatot kell kivonni, hogy megkapjuk a hitel tőketörlesztésére jutó részt.

annuitásos hitel
Annuitásos hitel esetén mindig ugyanakkora összegű törlesztő részletet kell fizetnünk

 

Alig csökken a tőketartozás

A fenti példa esetében tehát a fizetendő tőketörlesztő rész összege 26.380 forint. Az első kamatperiódusban ebből a 10%-os kamat 100.000*0,1= 10.000 forint lesz és csak a maradék 16.380 forinttal fog csökkenni a hitel tőkeösszege. A példából jól látható, hogy az első törlesztő összeg befizetésével csupán 50-60%-ban csökken a tőke.

Annuitásos személyi kölcsön felvételekor tehát számolnunk kell azzal, hogy a futamidő elején befizetett törlesztő összeg nagy része a kamat kifizetésére megy el. Ez azt eredményezheti, hogy a tőketartozásunk szinte alig csökken.

Természetesen a későbbiekben változik a helyzet, ahogy a rendszeres fizetések következtében a tőke, illetve azzal együtt a kamat összege is egyre kisebb lesz, míg végül teljes egészében visszafizetjük a felvett személyi kölcsön összegét.

Nem csökken, hanem nő a tartozás

Annuitásos hitelnél minden hónapban ki kell fizetni a teljes törlesztő összeget. Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk tartani a szerződésben vállalat kötelezettségeinket, akkor természetesen a semminél jobb, ha csak a törlesztő összeg valahány %-át fizetjük ki. Viszont ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy csak a kamatot fizetjük, a tőkét nem, így az változatlan marad.

Amennyiben annyira alacsony összeget tudunk a család költségvetésünkből kisajtolni, hogy az esedékes kamat összegét sem fedezi, akkor a hiteltartozásunk nőni fog. A pénzügyi nehézségek felmerülésekor, ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes számításba venni a hitelszerződés módosítását. A futamidő meghosszabbítása például jó megoldás lehet, ám ezzel kapcsolatban is meg kell fontolnunk, hogy hány évre húzzuk el a törlesztést.

Hosszú futamidő nagy kamatteher

Annuitásos hitel esetében azt is alaposan át kell gondolnunk, hogy a hitelösszeget mekkora futamidőre vesszük fel vagy mennyi időre növeljük szerződésmódosításkor. A több tízéves személyi kölcsön konstrukciók vonzónak tűnnek, hiszen kisebb kiadással számolhatunk havonta, így azonban sokkal több kamatot kell kifizetnünk összességében.

Annuitásos hitelnél elmondhatjuk, hogy minél hosszabb a futamidő, annál több kamatot kell kifizetnünk a futamidő alatt. Ha például van egy 10 millió forintos személyi hitelünk, melyet 20 éves futamidővel és 5%-os kamatfizetés mellett veszünk fel, akkor annuitásos törlesztési mód esetén összesen 15,8 milliót kell visszafizetnünk a banknak. Ha ugyanezt az összeget nem 20, hanem 30 évre vesszük fel, akkor 19,3 millió forintot fizetünk, ami azt jelenti, hogy 3,5 millió forinttal több lesz a kiadásunk.


További hasznos témák:

Akciós hitelOnline hitelSzemélyi hitel kalkulátor, Autóhitel kalkulátor, Gyorshitel, Személyi hitel, Hitelkalkulátor, Gyors kölcsön, KHR, Autóhitel, Gyorskölcsön, Szabad felhasználású hitel, Hitel autóvásárlásra, Adósságrendező hitel, Hitel fix részletre, Hitelkiváltás, Kis összegű hitel

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Latest News

From Our blog and Event fanpage
Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről