Nyílászárócsere az energiatakarékosság jegyében Az energiaválság tényét figyelembe véve 2022-ben mindennél fontosabb lett döntéseink súlya, főként beruházásainkat tekintve. Nagyon nem mindegy, milyen a lakásunk, házunk energiagazdálkodása, hogyan gondoskodunk egy élhető és megfizethető otthon kialakításáról. Szinte minden háztartásban nagy problémát és felesleges kiadásokat jelent a korszerűtlen nyílászárórendszerek használata. A tulajdonosok, családok…
Nagy Fruzsina

Nagy Fruzsina

november 8, 2022

0 hozzászólás

Nyílászárócsere az energiatakarékosság jegyében

Az energiaválság tényét figyelembe véve 2022-ben mindennél fontosabb lett döntéseink súlya, főként beruházásainkat tekintve. Nagyon nem mindegy, milyen a lakásunk, házunk energiagazdálkodása, hogyan gondoskodunk egy élhető és megfizethető otthon kialakításáról. Szinte minden háztartásban nagy problémát és felesleges kiadásokat jelent a korszerűtlen nyílászárórendszerek használata. A tulajdonosok, családok szó szerint kidobják a pénzt az ablakon, nem ritkán hűtik-fűtik az utcát otthonuk helyett. A minőségi nyílászárók azonban számos felmerülő és meglévő problémát képesek orvosolni. A cikkben igyekszünk választ adni arra, hogy miért is érdemes modernizálni a nyílászárókat.

A nyílászárók funkciói

  • Hőszigetelés: a nyílászárók beszerelésekor keletkezett hézagok optimálisra, minimálisra csökkentése.
  • Tömítés: ez gondoskodik arról, hogy zárt állapotban légmentes illeszkedés jöjjön létre, melyen például a szél nem fúj be.
  • Védelem a nedvesség és a por ellen.
  • Csökkentenie kell a zaj és a rezgések hatását, melynek főként nagyvárosokban, közlekedési csomópontok közelében van jelentősége.
  • A biztonsági szempontok sem utolsók egy nyílászáró esetében. Régi, elavult ajtón, ablakon könnyebben bejutnak a betörők, mint egy modern, több biztonsági ponton is záródó ajtón.

Mire kell figyelni nyílászáró vásárlásakor?

A kínálat rengetegében könnyű elveszni, de pár kulcsszó tisztázásával talán könnyebbé tehetjük a tájékozódást.

Elsődleges fogalomként a termékek hőátbocsátó, hőáteresztő számait kell nézni, melyet a gyártók egységesen U értékkel (kilowatt/négyzetméter) jelölnek. Közülük is a legjobbak, amelyeknél minél kisebb számot látunk. Példának okáért az Unisec ajtóknál a hőveszteség mindössze 0.6–0.7 kw/m2k, az átlagos bejárati ajtóknál ez a szám 1.5 és 2.0 kw/m2k körül mozog, így jelentős fűtési mennyiségnek tekinthető, amelyet az Unisec nyílászáróival meg lehet spórolni.

Másik tényező ablakok esetében a légkamrák és az üvegrétegek száma. Utóbbinál a 3 rétegűnél 50%-kal kisebb a hőveszteség mint a 2 rétegű esetében. Légkamrák tekintetében pedig kezdetben nagyszerűnek számított a 2-3 légkamrás, mára azonban nem érdemes 6-7 légkamra alatt ablakot beszereltetni.

Következő nagy kérdés a fa, műanyag, alumínium nyílászárók közötti választás. Bár mindegyik esetében vannak nagyon modern kivitelek, elmondható ugyanakkor, hogy a műanyag nyílászárók messze lekörözik a többi anyagból készült ajtót és ablakot. A fa nyílászárók hosszú élettartamához szükséges a rendszeres karbantartás, kevéssé tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat és nehezebb a tisztántartása. A műanyagból készültek ezzel szemben kevés karbantartást igényelnek, könnyű a tisztításuk és az időjárás viszontagságainak is ellenállnak. Nem utolsó szempontként pedig a mai modern műanyag nyílászárók esztétikusak, modernek és kiemelkedő hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mindent összevetve tehát akkor a legenergiatakarékosabb egy nyílászáró, ha megfelelő anyagból készül a profil, optimális vastagságú az üvegszerkezet, jó minőségű a tömítés és a vasalat. Nem lehet elvonatkoztatni továbbá, hogy jelentősége van a megfelelő aljzat, homlokzati és födém szigetelésnek, hogy feleslegesen sehol ne távozzon hő otthonunkból.

Az árnyékolás jelentősége a szigetelésben

Az alapanyagok, valamint a professzionális minőségű ajtók és ablakok megfelelő beszerelése mellett árnyékolástechnikai termékekkel is fokozhatjuk a szigetelést, komfortérzetet. Külső árnyékolók, például redőnyök és zsaluziák alkalmazásával megakadályozható a túlmelegedés. Nyáron passzív hűtési módszerként tudnak működni, télen pedig fokozni tudják a nyílászárók szigetelő képességét, hogy a hő bent maradjon.

Nyílászárócsere a rezsicsökkentésért

A fentebbi gondolat talán kissé ellentmondásosnak tűnik, hiszen egy komplex nyílászáró csere nem kis beruházásnak számít, de akkor mégis, hogyan csökkenhet a rezsiszámla? Először is fontos leszögezni, hogy a hőveszteség teljes mértékig nem zárható ki, de lehet törekedni a minimalizálására. A legtöbb háztartásban a rezsiköltségek legjelentősebb része a fűtésszámlára és a klimatizálásra vonatkozik. Az elavult nyílászárókkal ellentétben például az Unisecnél kapható ajtókkal és ablakokkal a fűtésszámla akár a felére is csökkenhet. Fontos szempont lehet a szinte tökéletes szigetelés a megújuló energia felhasználásra épülő lakások, házak esetében, hiszen egy napelemes beruházás nem csekély összeg, így a megtérülés rövidülésében segíthet, ha minimalizáljuk a hőveszteséget, mellyel lakásunk, házunk energiahatékonysága érezhetően nő. Az áramszámlától ezáltal teljesen megszabadulhatunk, a fűtésszámla pedig 50%-kal is kevesebb lehet.

Instacash – Gyors segítség a megvalósításhoz

Sajnos elmondható, hogy egy komplex, minőségi nyílászáró csere nem olcsó mulatság, de 2022 év végéig még elérhető az Otthonfelújítási Támogatás, melynek keretein belül akár 50% állami támogatással cserélhető le az elavult ablak. A háztartások jelentős részének azonban a költségek másik fele is megterhelő lehet, így nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy önerőből teremtse meg a korszerűsítésre szánt összeget. Az Instacash megoldása erre nyújt gyors segítséget. Hitelkalkulátorukkal gyorsan ellenőrizhetjük, hogy a kellő összegre milyen kamattal és futamidővel számolhatunk a bankoknál. Szabad felhasználású személyi kölcsönről van szó, amely akár teljesen online is igényelhető, papírmunka és banki látogatás nélkül. Profi videóbankárok segítik, regisztrálás után 15 perccel már kontaktálják is az ügyfelet. A szolgáltatásról itt tájékozódhat: instacash.hu/hitelkalkulator

Kiknek és miért éri meg hitelt felvenni? Mindazok számára segítség, akiknek nem áll rendelkezésükre a beruházáshoz kellő összeg. És hogy miért éri meg? A jelenlegi helyzetben egyértelműen látszik, hogy az energiaárak folyamatosan növekednek, a helyzet egyre bizonytalanabb. A megtérülési idő pedig az energetikai beruházásoknak köszönhetőenelentősen megrövidül, még egy hitelkonstrukcióval is. Akár a pályázat kiegészítéseként, akár a teljes beruházást figyelembe véve a jelenlegi helyzetben nem érdemes várni, hiszen belátható időn belül megtérülés realizálható. Többek között ezért is fontos olyan döntést hozni, amely a jövőre nézve is gazdaságos lesz.

Összegzés

A modern, mai nyílászárók a szigetelés tekintetében hatalmas jelentőséggel bírnak, amit a rezsiköltségen tényszerűen is láthatunk. A fűtésszezonban 30-50%-kal kevesebbet fizethetünk jól megválasztott ajtók és ablakok beszerelésével. Mindezekkel télen a hőveszteséget, nyáron pedig a hőterhelést is mérsékelhetjük. Az, aki most felelősségteljesen gondolkodik, az ott javít otthonán, ahol csak tud, melyhez az anyagi segítség is gyorsan elérhető, ha nem áll rendelkezésre elegendő összeg. Napjainkban pedig biztosak lehetünk benne, hogy minden energiahatékonysági beruházás rövid úton megtérül.

Hozzászólások

Szólj hozzá

A kommentet ellenőrzik mielőtt nyilvános lesz.

Friss bejegyzések

Gyorskölcsön, Hiteligénylés, Online személyi kölcsön, Személyi kölcsön Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Infláció – Okai, mértéke és hatása életünkre
Egyéb, Fizetési megoldás, Gyorskölcsön, Online kölcsön, Online személyi kölcsön Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről
Hogyan juthatunk személyi kölcsönhöz? – Mindent a feltételekről