A megújuló energia piac – Mi a helyzet 2023-ban a napelemekkel?

Avatar Nagy Fruzsina
2023. április 14.

Sokk a napelempiacon 2022 őszén

2022 októberében bejelentették, hogy a november 1-től beadott csatlakozási kérelmek esetén tilos a hálózatra való visszatáplálás. Mindez komoly csapás volt a napelem rendszerek addig végtelenül egyszerű megtérülési idejére. Ugyanis, ha nincs visszatáplálás, akkor figyelni kell az azonnali fogyasztás maximalizálására. Kiskapuként lehetőség volt azok számára, akik október 31-ig beadták csatlakozási kérelmüket, hogy ők még szaldós elszámolásra szerződjenek. A napelemes cégek felé így egy sosem látott roham indult a hátralévő pár napban, ami alatt mintegy 80.000-en adták be csatlakozási kérelmüket.

A szaldó elszámolás így kivezetésre került, de a magyar kormány és az Európai Unió között született egy megállapodás, melyben legkésőbb 2024. november 1-ig tarthatják fenn ezt a rendelkezést és addig fel kell készíteniük a hálózatot a napelemes áram fogadására, a háztartások által megtermelt áram visszatáplálására.

Mi a szaldó elszámolás?

A szaldó elszámolás során a napelem rendszer évente egyszer számol csak el a szolgáltató felé. Az éves leolvasás során megnézik, hogy adott felhasználó mennyi energiát töltött fel a hálózatra és mennyit vételezett onnan. Aztán, ha több energia lett feltöltve, mint vételezve, akkor azt a szolgáltató kifizeti a felhasználó felé. Ha pedig fordított a helyzet, akkor a szolgáltatónak kell fizetni.

Az őszi rendeletek és módosítások egyértelművé tették, hogy az éves szaldó előnyeit, az üzembe helyezést követően maximum 10 éven át élvezhetik a tulajdonosok. Továbbá konkretizálták, hogy nem a szolgáltatói szerződés az alapja az éves szaldónak, hanem az üzembe helyezési idő. Tehát egy haláleset, egy ingatlan eladás sem vet véget az éves szaldó elszámolásnak. Mindez azt is jelenti, hogy Magyarországon 2024. január 1-től csak azok kerülnek havi szaldó elszámolásba, akik már több, mint 10 éve üzemeltetik éves szaldóban a napelem rendszerüket.

A szaldó elszámolás lehetőséget nyújt, hogy egy jól megtervezett és méretezett napelemes rendszerrel 0 Ft-os villanyszámlája legyen. Az Európai Unió szabálya szerint 2023. december 31-ig maradhat a szaldó elszámolás. Az utána beüzemelésre kerülő rendszerekre már a bruttó elszámolást kell alkalmazni, mind a támogatott, mind az önerős napelem rendszer telepítéseknél.

Megéri 2023-ban lakossági napelem rendszert telepíteni?

Röviden, igen, megéri. Nézzünk azonban pár érvet, mely árnyalhatja a rövid választ, ugyanakkor segíthet racionális döntést hozni.

Bizonytalansági faktor: a hosszú távú döntések megfelelő szakmai kontroll nélkülisége a hazai szabályozó környezetben sajnos igen jellemző. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy egyik napról a másikra, esetleg egyik óráról a másikra is változhat a jogi környezet. Napelemes rendszert pedig senki nem egy fél évre tervez, hanem legalább 25-30 évre, mellyel biztosítani szeretné a felhasználó a megújuló, környezetbarát energiát az egész háztartása számára. Így ez mindenképp egy olyan tényező ami a napelem telepítés ellen szól.

A megújuló energia jövője: kijelenthető, hogy a világ egyértelműen a megújuló energiák felé fordult. Az olcsó orosz energiahordozókról való leválás folyamata az orosz-ukrán háborúval elkezdődött. Magyarország egyelőre mentességet kapott, de ez a mentesség sem örök életű. A megújuló energiák közül, lakossági szinten a napenergia az amihez költséghatékonyan szinte bárki hozzá juthat. A magyar kormány az Európai Uniónak tett vállalásában kb. 7 évnyi tiltás után újra engedélyezi itthon is szélturbinák telepítését.

Kinek érdemes 2023-ban napelem rendszert telepítenie?

Azok számára, akik még 2022. október 31-ig beadták a csatlakozási kérelmüket rájuk nem vonatkozik a feltöltési korlát. Amint elkészül a napelem rendszerük és átveszi a szolgáltató, onnantól kezdve éves szaldó elszámolásban vannak. Jelenleg pedig nincs olyan elszámolási mód, ami ennél kedvezőbb lenne és korábbi befektetés megtérülést hozna. A magas infláció mellett egyrészt csökkenthetik vagy lenullázhatják a villanyszámlájukat, másrészt egy 25-30 éven át működő rendszerbe menthetik át a napi szinten romló megtakarításaikat azok a személyek, akik már tavaly októberig döntöttek a megújuló, napenergia mellett. Számukra egyértelműen megéri mielőbb telepíteni a napelem rendszerüket.

Végül, de nem utolsó sorban azok, akik 2022. október 31 után adták vagy épp jelenleg adják be a csatlakozási kérelmüket ők azok, akik nem táplálhatják vissza a hálózatra a megtermelt, de fel nem használt energiájukat jelenleg. Emiatt pedig folyamatosan kár fogja érni őket. Mindez viszont csak 2024. november 1-ig tarthat. Amennyiben a fennálló időszakot átvészelik még minimum 8 évig élvezhetik, az éves szaldó elszámolás minden előnyét. Ezt figyelembe véve számukra is megéri a napelemes rendszer telepítés.

A napenergia előnyei

A megújuló energiaforrások, így a napenergia is számos előnnyel rendelkezik, a legfontosabb talán a korlátlan hozzáférhetőség, valamint a tisztaság. Előrejelzések szerint a következő évtizedre a napenergia lesz a Föld fő energiaforrása. A hasznosító eszköz telepítése után a napenergia ingyenes és szolgáltató független. Az optimálisan megtervezett rendszer annyi energiát termel, amennyi a háztartás energiaszükséglete. A tervezett jövőbeni bővítések miatt azonban szükség lehet másképp méretezni a rendszert, előkészíteni egy lehetséges bővítésre, nagyobb teljesítményű inverter tervezésével, hiszen a napelem rendszer több évtizedig szolgálja a háztartás energiaellátását, és ez idő alatt a fogyasztás lényegesen növekedhet. Amennyiben az igények pontos és szakszerű felmérése után a legjobb rendszert telepíti, a kezdeti magas beruházási költség a következő években 100%-ban megtérül.

Összegzés

Bár jelenleg több tényező is nehezíti a napelemes beruházásokat, bizonyos szempontok miatt így is érdemes elgondolkozni a telepítésen. 2022 vége a lehető legrosszabbul alakult a hazai napelemes piac számára: előbb az otthoni rendszerek hálózati visszatáplálási lehetőségét függesztették fel, majd a szaldó elszámolás végéről döntöttek. Ez a két lépés egyaránt jelentősen megnövelte az új lakossági napelemes rendszerek megtérülési idejét, sokan el is álltak a telepítés tervétől. A világ azonban jelentős mértékben a megújuló energiák felé fordult, melyhez komoly lökést adott az Ukrajna elleni orosz invázió. Bár hazánk egyelőre továbbra is hozzáférhet az orosz fosszilis hordozókhoz, egyértelmű, hogy függetlenedésre van szükség, ebben pedig pont az alternatív energia nyújthat segítséget.

Itthon a leginkább költséghatékony, a lakosság számára is elérhető technológia a napelemek telepítése. Emellett rövidesen hétévnyi szünet után a szélturbinák használata is ismét elérhetővé válhat. A megújuló energiák iránti lelkesedéshez hozzájárulhat az is, hogy az orosz energiahordozók 2021 óta egyre drágulnak, a tendencia pedig valószínűleg a háború esetleges lezárásával sem fog véget érni.

Összességében tehát 2023-ban is megérheti napelemet vásárolni.

Akik 2022. október 31-ig beadták a csatlakozási kérelmüket, azok számára még elérhető a visszatáplálás és a szaldó is, az ő esetükben tehát nem is lehet kérdéses: nagyon is megéri a rendszer telepítése. Azok viszont, akik 2022. október 31 után adták le vagy épp jelenleg nyújtják be csatlakozási kérelmüket, nem tudják betáplálni a felesleges áramot, ami gyakorlatilag pénzkiesést jelent. Számukra viszont reményt adhat, hogy a stop legkésőbb 2024. november 1-én véget ér, ezt követően pedig még minimum nyolc éven át élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit. Ha ezt is figyelembe vesszük, akár ezen csoport számára is kedvező lehet idén belevágni a napelemes rendszer beszerzésébe. A beruházás megvalósításához teljesen online, gyors segítséget itt talál: https://instacash.hu/gyorskolcson/

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki.

Kiemelt személyi kölcsön ajánlatok

1,5 millió forint 4 éves futamidő esetén